Skoči do osrednje vsebine

Minister s predstavniki slovenskih športnih organizacij iz Avstrije in Italije

V luči državnega praznika dneva slovenskega športa, ki ga praznujemo jutri, 23. septembra 2022, je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon danes na uradu sprejel predstavnike krovnih organizacij, ki povezujeta slovenska športna društva v Avstriji in Italiji.
Marjan Velik, Ivan Peterlin, Matej Arčon, Evgen Ban, Marko Loibnegger stojijo v avli urada, za njimi slovenska in evropska zastava.

Marjan Velik, Ivan Peterlin, Matej Arčon, Evgen Ban, Marko Loibnegger. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Združenje slovenskih športnih društev v Italiji sta zastopala predsednik Ivan Peterlin in operativni tajnik Evgen Ban, Slovensko športno zvezo iz avstrijske Koroške pa predsednik Marjan Velik in tajnik Marko Loibnegger.

Srečanje je bilo namenjeno predstavitvi delovanja, aktivnosti, pa tudi izzivov organizacij, ki v obeh zamejstvih povezujejo slovenske športnice in športnike. Letošnje poletje se jim bo posebej zapisalo v spomin tudi zaradi evropskega nogometnega prvenstva avtohtonih narodnih manjšin, ki so ga tokrat gostili na avstrijskem Koroškem; prvič pa se je na njem pomerila tudi reprezentanca Slovencev iz Italije. Minister Arčon je čestital organizatorjem za uspešno izvedbo velikega mednarodnega športnega dogodka in ekipama iz vrst obeh manjšin za odlične športne predstave. Naj spomnimo, da je na uvodni slovesnosti, ki je potekala 25. junija na dvorišču samostana v Dobrli vasi na avstrijskem Koroškem, zbrane nagovorila tudi državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.

V današnjem pogovoru so predstavniki izrazili veselje po vrnitvi v telovadnice in na igrišča, saj je pandemija namreč močno zarezala v njihovo delovanje in za nekaj časa okrnila sicer izjemno bogato društveno dejavnost. Kljub temu sta obe krovni organizacij z inovativnimi pristopi nadaljevali s svojimi aktivnostmi tudi v času omejitev.

Športna društva, ki delujejo v okviru obeh povezav, so velikega pomena za ohranjanje slovenske identitete, saj zelo pozorno in z veliko odgovornostjo skrbijo, da slovenščina ostaja pogovorni in vadbeni jezik. Izvajajo tudi projekte, kot sta Jezikovni poligon v Italiji in Kampus na avstrijskem Koroškem, prek katerih slovenski jezik aktivno vpletajo v športno dejavnost.

Ob tej priložnosti je predsednik Združenje slovenskih športnih društev v Italiji ministra Arčona povabil na slovensko obarvano jadralno regato Go to Barcolana from Slovenia, ki poteka v okviru odmevnega mednarodnega jadralskega dogodka, Jesenskega pokala Barkovljanka/Barcolana in se bo letos odvila v soboto, 8. oktobra 2022. Organizira jo tržaški pomorski klub Sirena, član združenja.