Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Felda nagovoril ravnateljice in ravnatelje na študijskem obisku v Sloveniji

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Zavod Republike Slovenije za šolstvo, oddelek Šola za ravnatelje, je 19. in 20. septembra pripravil študijski obisk za več kot 50 ravnateljic in ravnateljev osnovnih in srednjih šol ter dijaških domov iz Hrvaške in Severne Makedonije.

Udeleženke in udeležence je prvi dan nagovoril državni sekretar dr. Darjo Felda. V nagovoru je izpostavil, da so se šole po vsem svetu zaradi epidemije Covid-19 v minulih dveh letih soočile s kriznim upravljanjem. Izkazalo pa se je, da so šole, ravnateljice in ravnatelji ter učiteljice in učitelji tisti, ki so izjemno pomemben dejavnik v življenju otrok in mladostnikov. Izkušnja je privedla tudi do večjega spoštovanja pomena in vloge šol. Prav tako pa je to obdobje pokazalo, kako pomembno je za doseganje dobrih učnih rezultatov dobro počutje učenk in učencev, kako pomemben je zanje občutek pripadnosti, enakovrednosti, varnosti … Vse to učiteljicam in učiteljem, ravnateljicam in ravnateljem nalaga, da pri svojem delu upoštevajo različnost, da so pozorni in da se prilagajajo drugim kulturam, da poslušajo in so odprti, da je v ospredju vključenost.

Slovenija je v zadnjih 30 letih razvila številne programe, ki so v prid strokovnemu razvoju ravnateljic in ravnateljev, zato je lahko zgled na tem področju, je dejal dr. Felda. Slovenske izkušnje na področju vodenja v izobraževanju pa so lahko v pomoč tudi drugim državam in partnerjem v regiji in v svetu.

Fotografija državnega sekretarja dr. Felda med nagovorom.

Državni sekretar dr. Felda nagovoril ravnateljice in ravnatelje iz Hrvaške in Severne Makedonije. | Avtor: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport