Skoči do osrednje vsebine

Brda primer dobre prakse evropskega podeželja

Delegacija Evropskega združenja za razvoj podeželja in obnovo vasi je danes v sklopu programa ogleda dobrih praks evropskega podeželja pričela dvodnevni obisk v Sloveniji, ki ga je namenila Občini Brda, slovenski predstavnici na natečaju ARGE 2020 ter prejemnici zlate plakete na tem natečaju. Delegaciji sta dobrodošlico v Sloveniji in Brdih izrekla predstavnica kabineta ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Alina Cunk Perklič in župan Občine Brda Franc Mužič.
Skupna fotografija udeležencev srečanja

Udeleženci srečanja | Avtor: Občina Brda

Ob današnjem srečanju z delegacijo Evropskega združenja za razvoj podeželja in obnovo vasi je Alina Cunk Perklič izpostavila: »Slovenski prostor v največji meri oblikujejo podeželska območja in gozd, podeželje pa je v procesu stalne preobrazbe. Vendar pa raznoliko slovensko podeželje odlikujejo številne krajinske posebnosti, ki odločilno vplivajo na zmožnost in kakovost bivanja.« Dodala je željo, da znanje, kreativnost, inovativnost, podjetništvo in povezovanje postanejo gonilo napredka slovenskega podeželskega prostora. »Zato podpiramo rešitve, ki spodbujajo dvig kakovosti življenja in krepitev gospodarske aktivnosti na podeželju. Hkrati pa te rešitve zmanjšujejo vrzeli med urbanim in ruralnim okoljem v smislu infrastrukture in dostopnosti do storitev. Preko različnih nacionalnih in evropskih podpor spodbujamo zaposlovanje, večjo socialno vključenost prebivalcev in lokalni razvoj podeželskih območij. 'Dolgoročna vizija za podeželska območja EU do 2040', ki jo je konec meseca junija 2021 predstavila Evropska komisija, je pomembna horizontalna tema za Slovenijo in ključna pri pripravi na novo programsko obdobje 2023 - 2027,« je še izpostavila ga. Cunk Perklič v pozdravnem nagovoru in zaključila z željo, da udeleženci dogodka izmenjajo izkušnje o še bolj kakovostnem in uspešnem razvoju slovenskega podeželja.

Župan Občine Brda Franc Mužič je izpostavil: »Veseli me, da tako pomembne institucije, kot je Evropsko združenje za razvoj podeželja in obnovo vasi, uvrščajo Občino Brda med dobre prakse razvoja podeželja v evropskem prostoru. Za nami so skoraj tri desetletja trdega in vztrajnega dela na področju izboljšanja kakovosti bivanja v naši občini: od izboljšanja preskrbe zdravstvenih in socialnih storitev do obnove komunalne in cestne infrastrukture, preskrbe s pitno vodo, vključevanja mladih in spodbujanja medgeneracijskega sodelovanja, nenazadnje ohranjanja in oplemenitenja kulturne ter naravne dediščine.«

Občina je ob osnovni gospodarski panogi – kmetijstvu razvijala tudi turistično infrastrukturo in storitve, s čimer so sklenili uspešen ekonomski krog in s tem spodbujali razvoj novih delovnih mest v domačem okolju, mladim pa odprli dodatne možnosti za podjetniške zgodbe v domačem kraju.

Dvodnevni obisk združenja v briški občini se je pričel v Vili Vipolže s predstavitvenim programom Brd in mreže podeželja, sledili pa bodo ogled dvorca, pogostitev z lokalnimi dobrotami in obiskom zadružne Kleti Brda. Jutrišnji dan bo posvečen ogledu Gonjač in Šmartnega, kjer se bodo predstavili lokalni ponudniki.