Skoči do osrednje vsebine

S spremljanjem in primerjavo cen osnovnih živil do ustreznega informiranja potrošnika

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo primerjalnik cen osnovnih živil. Ministrica Irena Šinko je ob predstavitvi medijem dejala, da bo primerjalnik potrošnikom omogočil spremljanje in primerjavo maloprodajnih cen, porekla in kakovosti primerljivih živil znotraj košarice dvajsetih osnovnih skupin živil med različnimi trgovskimi podjetji. Glavni namen je informiranje potrošnikov ter ohranjanje kupne moči slovenskega prebivalstva.

Primerjalnik cen osnovnih živil je dostopen na spletnih straneh nasasuperhrana.si/primerjava-cen in na gov.si/draginja.

Ministrica Irena Šinko na predstavitvi primerjalnika cen

Ministrica Irena Šinko na predstavitvi primerjalnika cen | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 3

Posledice obdobja zaostrenih razmer po svetu, po zdravstveni krizi je svet pretresla tudi vojna v Ukrajini, najbolj občutijo potrošniki pri zvišanju cen na različnih področjih. Hrana kot osnovna življenjska dobrina je postala še bolj cenjena, dragocena ter na žalost tudi dražja. Rast cen hrane je neposredno povezana z rastjo cen goriv, elektrike, surovin in reprodukcijskega materiala. Zato je bila ena prioritetnih nalog vlade, da zaščiti potrošnika tudi na področju zmanjšanja njegove kupne moči in višanja cen hrane. Država ima sicer možnost poseganja na področju spremljanja in regulacije cen hrane, vendar se je vlada odločila za ukrep spremljanja in primerjave maloprodajnih cen prehranskih proizvodov med posameznimi trgovci v Sloveniji in v sosednjih državah.

Ministrica Irena Šinko je na predstavitvi ukrepa dejala, da je bila ena prioritetnih nalog vlade, da zaščiti potrošnika tudi na področju višanja cen hrane. »Namen ukrepa je poskus mehke regulacije cen osnovnih prehranskih izdelkov, cilji ukrepa pa so naslednji: prvič - želimo zaščititi naša gospodinjstva, drugič – želimo zagotoviti oskrbo in preskrbo s hrano za celotno prebivalstvo Republike Slovenije in tretjič – želimo porazdeliti breme draginje po celotni verigi od primarnega pridelovalca do potrošnika. Če ta mehka regulacija cen ne bo dovolj, kar bomo lahko videli čez nekaj časa, se bo vlada odločila za morebitne dodatne ukrepe po Zakonu o regulaciji cen, vendar v tem primeru cene ne bodo javno dostopne, ampak bodo pripravljene za potrebe Vlade RS.«

Ministrstvo je julija letos objavilo javno naročilo, v okviru katerega je izbralo podjetje April 8. To je v skladu s pogodbo septembra izvedlo prvi popis cen 15ih oz. še dodatnih 5, skupaj 20 skupin izdelkov pri šestih trgovcih (Mercator, Spar, Tuš in Engrotuš, Hofer, Lidl in Eurospin). Vrednost javnega naročila je skupaj z dodatkom spremljanja 58 tisoč evrov z vključenim DDV. V tem tednu so bile cene spremljane tudi na Hrvaškem, v Avstriji in Italiji.

Izvajalec je v sodelovanju z ministrstvom vzpostavil tudi spletni primerjalnik, ki bo od sedaj naprej potrošniku omogočal transparenten pregled in lažjo izbiro med primerljivimi proizvodi. Primerjalnik cen tako na enem mestu nudi informacije o ponudbi ter primerjavo maloprodajnih cen, porekla in kakovosti znotraj košarice med trgovci, objavljen pa je na spletni strani Naša super hrana in na vladni spletni strani gov.si pod zavihkom draginja. Na njej se bo na 14 dni objavljalo aktualne cene izbranih živil. Cene se bodo spremljale 7 mesecev z možnostjo podaljšanja. V košarico so uvrščeni izdelki iz 15 skupin osnovnih živil – pšenična bela moka, beli kruh in testenine, goveji in svinjski zrezki ter piščančji file, mleko, tekoči jogurt, sir in maslo, jajca, jabolka, krompir, sončnično olje in beli sladkor. Dodatno pa se spremlja tudi gibanje cen petih skupin izdelkov, ki pa so vezani na sezono in potrebe potrošnikov.

Dodatne informacije 

Povzetek spremljanja cen

Potrošniki vedno bolj gledajo na ceno, kakovost in poreklo hrane, kar kaže tudi na vedno bolj ciljno in premišljeno izbiro pri nakupih. Letaki in ostali promocijski materiali trgovcev so potrošniku v pomoč, vendar niso primerljiv vir informacij, saj so osredotočeni na akcijske cene ter omejen prikaz ponudbe izdelkov.

Glavni cilji projekta je predstaviti transparentno ponudbo glede na posamezniku pomembne elemente izbire in potrošnikom zagotoviti lažjo izbiro med primerljivimi proizvodi pri različnih trgovcih. Na enem mestu bodo lahko primerjali, kolikšna je ponudba izdelkov in kako se cene pri različnih trgovcih razlikujejo.

V 7-mesečnem obdobju zbiranja cen v Sloveniji in sosednjih državah (Italiji, Avstriji in na Hrvaškem) bo potrošnik lahko primerjal tudi, kakšne so cene osnovnih živil v Sloveniji glede na cene v tujini ter kakšna je rast cen v Sloveniji v primerjavi z rastjo v tujini. Po zaključku projekta zbiranja in analize maloprodajnih cen, bo vlada naredila primerjavo rasti cen z gibanjem inflacije glede na podatke Statističnega urada Republike Slovenije v istem časovnem obdobju.

Spletna stran s primerjalnikom cen

Spletna stran »Primerjava cen živil« je umeščena znotraj portala »Naša super hrana« in poleg spletnega primerjalnika cen vključuje še dodatne informacije o kakovosti, poreklu in drugih pomembnih elementih izbire za potrošnika, sporočila za javnost s povzetki analiz posameznega popisa, najpogostejša vprašanja in odgovore ter obrazec za dvosmerno komunikacijo z obiskovalci spletne strani.

Primerjalnik cen na enostaven način združuje informacije o tem, kakšne so ponudbe in cene izdelkov pri določenih trgovcih na določen dan popisa v Sloveniji in sosednjih državah. Potrošniki lahko med sabo primerjajo živilske izdelke iz 15 osnovnih skupin živil in dodatnih 5 skupin živil, ki se bodo spreminjale na podlagi sezone in potreb. Primerjalnik cen bo tako za 20 najpomembnejših osnovnih skupin živil omogočal pregled glede na kategorijo živila, blagovno znamko, poreklo, kakovost in trgovca.

Z izborom želenih filtrov, ki predstavljajo posamezne elemente izbire, bo potrošnik dobil primerjavo izdelkov na točno določen dan v obliki preglednega horizontalnega stolpičnega grafa, ki za vsak izdelek pri vseh trgovcih prikazuje aktualno redno ceno ter morebitno akcijsko ceno.

V roku 14. dni pa bo primerjalnik cen še nadgrajen s primerjalnikom po državah in časovnim primerjalnikom.