Skoči do osrednje vsebine

Evalvacijski sestanek na temo zgodnjih in prisilnih porok v romski skupnosti

V četrtek, 15. septembra 2022, je v Ljubljani potekal evalvacijski sestanek na temo zgodnjih in prisilnih porok v romski skupnosti ter ukrepanja v teh primerih. Obenem je šlo za vmesni dogodek projekta Nacionalna platforma za Rome (Siforoma 5).

Namen dogodka je bil oceniti in opraviti evalvacijo do zdaj izvedenih strokovnih predavanj na temo zgodnjih in prisilnih porok v romski skupnosti, se pogovoriti o predlogih izboljšav in nadaljnjih korakih, predvsem pa tudi izmenjati predloge oziroma začrtati smernice, kako čim bolj učinkovito nasloviti romsko skupnost in pristopiti k pripravi video materialov, s katerimi se bodo ozaveščali predvsem pripadniki romske skupnosti o škodljivosti teh praks. Za potrebe krepitve institucij, strokovnih delavcev in drugih, ki so vpeti v delo na tem področju, je v zvezi s temi pojavi za potrebe dogodka pripravljena tudi mreža institucij, organizacij, strokovnih delavcev, predstavnikov romske skupnosti, ki bo vsem v pomoč pri nadaljnjem delu.

V uvodnem delu dogodka je koordinatorica projekta predstavila rezultate spletne ankete o vrednotenju kakovosti izvedbe strokovnih predavanj na temo zgodnjih in prisilnih porok v romski skupnosti, do zdaj izvedene aktivnosti na to temo ter potek nadaljnjih strokovnih predavanj v okviru tekočega projekta. V delavniškem delu pa so bile izmenjane dosedanje izkušnje in predlogi pristopov ter načina dela s pripadniki romske skupnosti, ko se želi nasloviti teme, ki so v nekaterih delih romske skupnosti še vedno nezaželene in do velike mere tabuizirane.

Evalvacijskega sestanka in razprave oziroma delavniškega dela dogodka, ki je sledil v nadaljevanju, so se udeležili predstavniki in predstavnice Sveta romske skupnosti Republike Slovenije, Vrhovnega državnega tožilstva, Ministrstva za pravosodje, Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Generalne policijske uprave, Policijske postaje Novo mesto, Centra za socialno delo Dolenjska in Bela krajina, Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije, Razvojno-izobraževalnega centra Novo mesto, Ljudske univerze Lendava, nevladnih organizacij (Društvo Kralji ulice, Združenje EPEKA, Društvo Loli Luludi, Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja, Društvo Ključ – center za boj proti trgovanju z ljudmi).