Skoči do osrednje vsebine

8. Akademija dialoga za mlade ženske o položaju žensk v politiki

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh se je po spletu udeležila Akademije dialoga za mlade ženske, ki ga kosovska misija Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) skupaj s srbskimi kolegi organizira na Dunaju. Nastopila je v panelu o položaju žensk v politiki in spremembah, ki jih ima na politiko večje število izvoljenih žensk.

V svojem nastopu je ministrica poudarila, da enakost spolov ni žensko vprašanje, temveč vprašanje, ki je pomembno za celotno družbo. Enakost spolov lahko dosežemo le, če bodo ženske in moški podpirali ženske v vodilnih vlogah, ne le v politiki, temveč tudi v vseh drugih segmentih življenja.

Predstavila je pomanjkanje žensk v poklicih s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki  se kaže tudi v Sloveniji. "Ženske v digitalnem svetu in na področju IKT lahko uspejo vsaj tako dobro kot moški, in želim si, da bi se v prihodnosti za to poklicno pot odločilo veliko več žensk," je dejala. Za takšne spremembe je potrebna sprememba kulture in miselnosti v družbi ter spodbuda države, zato v Sloveniji poteka oziroma je predvidenih več projektov, ki bodo v digitalne in tehnične poklice pripeljali večje število žensk.

Dogodek organizira misija OVSE na Kosovu v sodelovanju z misijo OVSE v Srbiji v okviru prizadevanj za večjo udeležbo žensk v politiki in reševanju sporov ter v procesih odločanja. V okviru Akademije dialoga za mlade ženske bodo udeleženke desetdnevnega programa pridobivale nova znanja in raziskovale dejavnosti, povezane z dialogom in krepitvijo vloge žensk v sodobnem političnem prostoru.