Skoči do osrednje vsebine

Uprava za vojaško dediščino na mednarodni konferenci o pokopališčih soške fronte

Na povabilo ustanove Fundacija Poti miru v Posočju se je vršilec dolžnosti direktorja Uprave Republike Slovenije za vojaško dediščino Boštjan Poklukar s sodelavci udeležil mednarodne konference Vojaška pokopališča na soški fronti. Konferenco sta organizirala ustanova Fundacija Poti miru v Posočju in Zgodovinski inštitut Milka Kosa pri Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

prve

Cilj ustanove Fundacija Poti miru v Posočju, katere pobudniki so bili leta 2000 Zdravko Likar, Željko Cimprič, univ. prof. dr. Anton Jeglič in prof. dr. Robert Blinc, je zaščita in ohranitev dediščine prve svetovne vojne na območju doline Soče, kjer je potekal del soške fronte. Osnovne aktivnosti fundacije so študijsko-raziskovalno delo, obnova in predstavitev zgodovinske in kulturne dediščine prve svetovne vojne, založništvo strokovnega in promocijskega gradiva, urejanje Zgodovinske knjižnice Kobarid in razvoj zgodovinskega turizma. V obdobju od leta 2021 do leta 2025 del programa fundacije sofinancira Ministrstvo za obrambo, Uprava Republike Slovenije za vojaško dediščino.

»Spoštljivo urejena vojaška grobišča v Posočju in drugje po Sloveniji so civilizacijska norma in odraz spoštovanja do vseh padlih in ubitih. Na novoustanovljeni Upravi Republike Slovenije za vojaško dediščino Ministrstva za obrambo se zavedamo, da je na področju vojaških grobišč še veliko dela in izzivov, ki jih bomo zmogli rešiti le skupaj z lokalnimi skupnostmi in našimi partnerji,« je na konferenci izpostavil vršilec dolžnosti direktorja Boštjan Poklukar.

Na konferenci so raziskovalno delo prve svetovne vojne predstavili domači in tuji strokovnjaki s področja varstva vojaške in kulturne dediščine.  

Udeleženci konference sedijo v vrstah v veliki dvorani

Predstavniki Uprave za vojaško dediščino na mednarodni konferenci o pokopališčih Soške fronte | Avtor: Uprava za vojaško dediščino

1 / 2