Skoči do osrednje vsebine

Redno letno usposabljanje za referente in svetovalce sistema SPOT

V okviru Mednarodno obrtnega sejma je danes v Celju potekalo tudi redno letno usposabljanje za referente in svetovalce sistema SPOT (Slovenska poslovna točka), na katerem so udeleženci lahko izvedeli vse novosti, ki jih pripravlja sistem SPOT, srečanje pa je bilo namenjeno tudi vprašanjem in izmenjavi izkušenj referentov ter svetovalcev s terena.

Zbrane so na srečanju nagovorili mag. Dejan Židan, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Rok Capl, v. d. direktorja iz Javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT), Ana Oblak iz Ministrstva za javno upravo (MJU), Martina Copot iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) in mnogi drugi strokovnjaki, ki so zbranim podali ključne informacije za delo s podjetniki in za podjetja.

Gostje so se referentom in svetovalcem točk SPOT zahvalili ter izpostavili, da izredno cenijo njihovo delo na SPOT točkah, saj so izjemno pomembni glasniki podjetništva ter ključna vez med državo in podjetniki.

Na usposabljanju so predstavniki Ministrstva za javno upravo, kot skrbniki portala SPOT, referente seznanili s praktičnimi informacijami, novostmi portala ter storitvami, ki jih skupaj z ZZZS v letošnjem letu uvajajo za podjetja in poslovne subjekte. Poudarek je bil na storitvah kot so: pridobitev seznama in potrdila o številu zaposlenih za delodajalce, prijava nezgode in poškodbe pri delu, ki jo bo po novem možno oddati le še elektronsko ter zahtevek za refundacijo nadomestila plače, ki ga bo od 1. 1. 2023 možno urediti le še elektronsko – prek portala SPOT ali preko programa za plače.

Udeleženci srečanja so bili enotni, da bodo še naprej zasledovali cilj graditi enostavnejše poslovno okolje.

V okviru 54. MOS, ki traja od 14. do 18. septembra 2022, ekipa Ministrstva za javno upravo obiskovalcem na razstavnem prostoru »e-poslujem z državo« predstavlja napredne elektronske storitve, ki jih razvijamo za uporabnike.

Tako se lahko udeleženci sejma na MJU stojnici (Hala L1/04) seznanijo z novostmi portala SPOT in e-storitvami za podjetja in poslovne subjekte, možnostmi, ki jih ponuja portal eUprava ter s tem, kako na Stop Birokraciji oddati pobudo za poenostavitev postopkov.

Obiskovalcem je na voljo tudi prijavna služba, kjer je možno pridobiti mobilno identiteto smsPASS ali digitalno potrdilo SIGEN-CA. 

Prva dva dneva sejma se je že več kot 60 obiskovalcev odločilo za pridobitev digitalne identitete, ki jim omogoča dostop do številnih digitalnih javnih storitev in to kar od doma.

Vabljeni tudi ostali. Obiščite MOS in razstavni prostor »e-poslujem za državo« ter spoznajte digitalne javne storitve države.

Posluj z državo, posluj elektronsko!