Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Krajčič na sestanku o problematiki velikih zveri v Solčavi

Državni sekretar dr. Darij Krajčič se je skupaj z državnim sekretarjem na Ministrstvu za okolje in prostor, mag. Matejem Skočirjem udeležil sestanka na temo problematike prisotnosti velikih zveri na območju občin Solčava, Luče in Jezersko ter posledično postopkov glede škod na kmetijskih gospodarstvih po velikih zvereh. Na sestanku so bili prisotni občin Solčava, Luče in Jezersko, Zavoda za gozdove Republike Slovenije ter pašne skupnosti Raduha – Javorje.
Državna sekretarja sedita za mizo in poslušata deležnike.

Državni sekretar dr. Darij Krajčič in državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor mag. Matej Skočir | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 2

Državni sekretar dr. Darij Krajčič se je skupaj z državnim sekretarjem Ministrstva za okolje in prostor mag. Matejem Skočirjem udeležil sestanka na občini Solčava, ki je bil namenjen škodi po velikih zvereh. Predstavniki občin Solčava, Luče in Jezersko ter pašne skupnosti Raduha – Javorje so predstavili razvoj kmetijstva na tem območju ter državnima sekretarjema predstavili pomen njegove ohranitve zlasti visokogorskega pašništva drobnice  in izzive, s katerimi se morajo soočati predvsem zaradi škode po velikih zvereh.

Državni sekretar dr. Darij Krajčič je na sestanku izrazil skrb nad povečano prisotnostjo velikih zveri. Izpostavil je, da se le to ne pojavlja zgolj v Sloveniji ampak tudi v številnih drugih državah članicah Evropske unije: »Sodelovanje z Evropsko unijo deluje zelo dobro, želel bi pa si boljšega sodelovanja s podeželjem. Vesel sem, da smo se danes sestali in bomo poskušali najti nekatere rešitve.«. Dodal je, da ministrstvo podpira vse aktivnosti, ki gredo v smer boljšega upravljanja s populacijami velikih zveri. Ena od pomoči je preko intervencij kmetijsko-okoljskih podnebnih plačil (KOPOP), kjer se spodbuja investicije v visoke premične elektoograje in elektromreže, pastirje in pastirske pse, ki pa niso povsod izvedljive. Te intervencije se bodo nadaljevale tudi v novem programskem obdobju skupne kmetijske politike. Letna višina podpor še ni dokončno določena, uveljavljati pa naj bi jo bilo mogoče ne le na območju pojavljanja medveda in volka, ampak tudi na območju pojavljanja risa.

Državna sekretarja sta deležnikom predstavila nekatere konkretne rešitve, ter se dogovorila, da bosta postopke peljala naprej.