Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Robert Golob v Velenju med drugim o premostitvi energetske krize in dolgoročnih ukrepih za prestrukturiranje regije

Predsednik vlade dr. Robert Golob in minister za infrastrukturo mag. Bojan Kumer sta danes obiskala Gomilsko in Velenje, kjer sta se s predstavniki energetskih podjetij pogovarjala o dolgoročnem zagotavljanju energetske neodvisnosti in odzivu na trenutne krizne razmere na področju energetike.

Premier in minister za infrastrukturo sta najprej obiskala podjetje Kronoterm. Predsednik vlade je izpostavil, da gre za podjetje, ki vlaga v razvoj in nove trende in bo zato lahko pripomoglo k zelenemu prehodu v Sloveniji. "V Sloveniji imamo znanje, ki ga lahko uporabimo, da bomo lažje izpeljali, ne le zeleni prehod, temveč tudi osamosvojitev od ruskega plina," je poudaril predsednik vlade. Pogovor je tekel tudi o možnostih vzpostavitve pilotnega projekta za prestrukturiranje sistema daljinskega ogrevanja, ki bi temeljil na naravnih virih, kot so zrak, voda in sonce.

Delovni obisk se je nato nadaljeval v Premogovniku Velenje, kjer sta si premier in minister za infrastrukturo ogledala potek izkopavanja premoga. Z vodstvom Premogovnika Velenje, Termoelektrarne Šoštanj in Holdinga Slovenske elektrarne so spregovorili o zadostni in pravočasni pripravljenosti sistemskih virov in zalog za delovanje v kriznih razmerah. Predsednik vlade je ob tem povedal, da je zaradi razmer na trgu energentov pred nami težka zima: "Stanje na deponiji je alarmantno, saj ima deponija le za slabih štirinajst dni zalog. To je tudi razlog, da je vlada naložila HSE, da takoj začnejo z aktivnostmi za uvoz premoga."

Poleg tega je premier opozoril, da so pomembni tudi pogovori o prihodnosti in zmanjšanju oz. prenehanju uporabe premoga. Za zdaj pa je ključna strategija do leta 2026, ki mora postati operativna. Opozoril je, da morajo biti projekti dobro pripravljeni, da bodo investicije ustrezno usmerjene v prestrukturiranje šaleške regije. "Slovenija mora začasno povečati odkop in tudi uvoz premoga, da premostimo energetsko krizo, na drugi strani pa moramo biti pripravljeni na prestrukturiranje regije, ko se bo izstop iz premoga tudi zares začel," je poudaril predsednik vlade dr. Robert Golob.

Po obisku v Premogovniku Velenje se je premier srečal s predstavniki živilske industrije, ki so mu predstavili stanje v tej industriji zaradi dviga cen energentov in drugih surovin. "Dogovorili smo se, da bomo poskrbeli za tiste, ki so zaradi cen energentov najbolj prizadeti, in istočasno skupaj vzpostavili učinkovit nadzor nad celotno verigo," je po srečanju povedal predsednik vlade.