Skoči do osrednje vsebine

Na matičnem delovnem telesu Državnega zbora sprejeti amandmaji k predlogu Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2)

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh je danes na matičnem odboru v Državnem zboru predstavila mnenje Vlade RS glede predloga ZEKom-2.

Gre za kompleksen sistemski zakon, s katerim se v slovenski pravni red prenaša EU direktiva. S prenosom direktive Slovenija zamuja od decembra 2020, zato je Evropska komisija že vložila tožbo pred Sodiščem EU, zaradi česar Sloveniji  grozi denarna kazen, ki trenutno znaša več kot 800.000 evrov in se z vsakim dnem povečuje za 1.390 evrov.

Ministrica je s svojo ekipo takoj na začetku mandata aktivno pristopila k oblikovanju nujnih sprememb besedila zakona, ki je bil predlagan že s strani prejšnje Vlade, dejansko pa se pripravlja že od leta 2019.

Kljub nujnosti čimprejšnjega sprejema zakona pa so potrebni amandmaji k zakonu, ki urejajo nekatere sporne določbe, na katere so opozorili tako Evropska komisija, Zakonodajno-pravna služba DZ in pristojna Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije kot tudi zainteresirana strokovna javnost.

Na Službi Vlade za digitalno preobrazbo podpiramo vseh 73 amandmajev, ki so jih vložile poslanske skupine Svoboda, Socialni demokrati in Levica in so bili danes tudi izglasovani. Prizadevamo si, da bi bil zakon dokončno sprejet  v okviru septembrske seje Državnega zbora.