Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za obrambo podpisalo pogodbe s podjetjem Timtec Defense

Na Ministrstvu za obrambo zasledujemo enega od temeljnih strateških ciljev in usmeritev predsednika vlade dr. Roberta Goloba ter ministra za obrambo Marjana Šarca, da posebno pozornost namenjamo obrambni raziskovalno-razvojni dejavnosti. Področje domačih raziskav in razvoja bo prispevalo k pospeševanju tehnološkega razvoja v Sloveniji, tako v okviru zagotavljanja obrambnih potreb kot pri nadaljnjem razvoju nacionalnovarnostnega sistema.

Poleg interesov obrambnega sistema po neposredni uporabi rezultatov raziskovano-razvojnih projektov želimo, da slovenska znanost in industrija v teh projektih prepoznata priložnost za prodor na tuje trge. Danes  smo na podlagi predhodno izvedenih postopkov javnih naročil podpisali dve pogodbi za izvedbo raziskovalno-razvojnih projektov s slovenskim podjetjem Timtec Defense, d. o. o., v skupni vrednosti 895.482 € z DDV, in sicer:

  • Projekt Oborožen kombiniran brezpilotni letalni sistem – vrednost pogodbe v prvem koraku razvoja je 449.175 € z DDV.

Namen raziskovalno-razvojnega projekta je zagotoviti razvoj sodobnega oboroženega kombiniranega letalnega sistema s pilotom ali brez, z nameščeno IR- in elektrooptično opazovalno napravo, možnostjo zajema visoko resolucijske slike podnevi in ponoči ter v pogojih slabe vidljivosti, z laserskim merilcem razdalje in laserskim osvetljevalcev ciljev ter z možnostjo namestitve koristnega tovora pod krili, kar bo omogočilo izvajanje bojne podpore in izvajanje bojnega delovanja. Predviden čas izvajanja projekta je 15 mesecev od sklenitve pogodbe.

  • Projekt Boj proti rojem brezpilotnih letalnih sistemov – vrednost pogodbe je 446.307 € z DDV.

Namen raziskovalno-razvojnega projekta je zagotoviti razvoj sistema boj proti brezpilotnim letalskim sistemom –  enemu ali več, ki na področju modernega vojskovanja predstavljajo nujen element zaščite lastnih sil, objektov in infrastrukture. Projekt bo zagotovil razvoj sistema za boj proti rojem brezpilotnih letalnih sistemov na razdaljah od najmanj 2.000 m do 50 m, ki bo temeljil na nekinetičnem in kinetičnem načinu delovanja. Predviden čas izvajanja projekta je 18 mesecev od sklenitve pogodbe.

Današnji podpis pogodb pomeni uresničitev obljub, ki smo jih dali – da povečujemo sredstva za raziskave in razvoj in vključujemo slovensko obrambno industrijo, slovensko znanje in tudi slovensko akademsko srenjo, je ob podpisu pogodb poudaril minister za obrambo Marjan Šarec.

»V 21. stoletju je zagotovo pomembno, da namenjamo čim več za raziskave in razvoj, če hočemo loviti korak z razvitimi državami. Slovenija ima ogromno znanja in potenciala in to moramo izkoristiti.«

V novem predlogu proračuna Slovenske vojske za leti 2023 in 2024 je predvideno zviševanje sredstev za raziskave in razvoj, in sicer za 10 milijonov v letu 2023 in za 20 milijonov v letu 2024, kar skupaj s proračunom Ministrstva za obrambo za leti 2023 in 2024 pomeni 35,5 milijonov evrov sredstev za raziskave in razvoj.

»Na to temo smo se že srečali z Ministrstvom za izobraževanje in Ministrstvom za digitalizacijo. Delali bomo z roko v roko. Današnji podpis je samo eden izmed korakov k temu cilju. Kajti Slovenska vojska je tako kot vse vojske v svetu gonilo razvoja – vse ključne inovacije v svetu so bile najprej razvite v vojskah, nato so se uporabljale tudi v civilnem življenju.«

Ivo Boscarol, večinski lastnik podjetja Timtec Defense, je današnji dan opisal kot velik mejnik za slovensko industrijo in za slovensko obrambo. Pozdravlja trend v Slovenski vojski, ki ga je najavil minister Šarec in pomeni korak naprej v tehniki. »Veseli me tudi, da začenjamo združevati, kar v Sloveniji imamo – ne samo industrijo, ne samo razvoj, tudi akademsko sfero. Vse te institucije potrebujejo zelo dober kader in če bomo imeli razvoj na določenem nivoju, bo kader ostajal tukaj in naši mladi, dobri inženirji ne bodo odšli ven.«

Na Ministrstvu za obrambo ocenjujemo, da smo izbrali dva izredno pomembna projekta na področju, ki se hitro razvija. Pričakujemo, da bodo rezultati zelo pomembni za Slovensko vojsko, hkrati pa bo to tudi priložnost za slovensko industrijo za prodor na tuje trge. Pri tem bomo industriji nudili vso podporo, skladno z dogovorom med ministrstvom in Grozdom obrambne industrije Slovenije.

Pogodbi sta danes, v skladu z ustaljeno proceduro na Ministrstvu za obrambo, podpisala državni sekretar na ministrstvu dr. Damir Črnčec in direktor podjetja Timtec Defense Darko Kropf.