Skoči do osrednje vsebine

Razpis bo razveljavljen – Izvajalcem bomo povrnili nastale stroške - Organizirali bomo še več usposabljanj

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je danes sporočila, da bo Javni razpis za sofinanciranje izvajanja neformalnih izobraževanj za odrasle, stare 55 let ali več na področju digitalnih kompetenc za leto 2022 (v nadaljevanju: razpis) v petek, 16. 9. 2022, razveljavljen in napovedala, da bo novela Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti na nediskriminatoren način omogočila usposabljanje vsem, ki to želijo in potrebujejo.

Izjava ministrice za medije na temo usposabljanj oseb, starih 55 let in več

Služba Vlade RS za digitalno preobrazbo je 7. septembra 2022 pozvala Slovenski regionalno razvojni sklad (v nadaljevanju: Sklad) k razveljavitvi razpisa, saj smo po pregledu celotne dokumentacije, ki je nastala pred primopredajo poslov, ugotovili neskladnost z Zakonom o spodbujanju digitalne vključenosti. V razpisu je namreč neustrezno oziroma pomanjkljivo opredeljena sama ciljna skupina, ki ji je razpis namenjen. Razpis ni ločil med udeleženci izobraževanj, starimi 55 let ali več, ki nimajo niti osnovnih digitalnih kompetenc oziroma imajo zgolj te kompetence, pa jih želijo krepiti ter tistimi iz iste demografske skupine, ki že imajo potrebne ali celo naprednejše kompetence. 


Vprašljiva je tudi skladnost samega zakona in seveda posledično razpisa s splošno prepovedjo diskriminacije v našem pravnem redu. Na to so opozorili tudi Varuh človekovih pravic, zagovornik načela enakosti, Zveza društev upokojencev Slovenije, Srebrna nit in  številni državljani. 

»Izvajalcem bomo povrnili upravičene stroške za dokazane aktivnosti oziroma stroške, ki so nastali do vključno 25. avgusta 2022, torej do začasne zaustavitve vseh aktivnosti povezanih z izobraževanji. 
Udeležencem, ki so usposabljanja do 25. avgusta 2022 v najmanj 80-ih odstotkih ali 9-ih urah že opravili, bomo dodelili digitalni bon. S Sklada bodo v prihodnjih dneh sporočili končno število takšnih udeležencev.

Že sedaj lahko napovem, da bomo v prihodnje, poleg že zagotovljenih sredstev, namenili še dodatna sredstva za dvig digitalnih kompetenc, z namenom, da se bo teh usposabljanj lahko udeležilo  večje število tistih ljudi, ki nimajo digitalnih kompetenc ali pa imajo zgolj osnovne. To  bo podprla tudi novela Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki je v pripravi in bo v kratkem poslana v vladno obravnavo,« je zaključila ministrica.

Razveljavitev omenjenega razpisa nima vpliva na upravičenost koriščenja digitalnih bonov mlajših skupin, to je učencev zadnje triade, dijakov in študentov. Digitalni boni se lahko koristijo do 30. novembra 2022.