Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Žbogar diplomatskemu zboru predstavil načrte Slovenije za 77. zasedanje Generalne skupščine OZN

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Na dan uradnega začetka 77. zasedanja Generalne skupščine OZN je na Ministrstvu za zunanje zadeve potekal brifing za veleposlaništva s sedežem v Ljubljani. Državni sekretar Samuel Žbogar je predstavil prioritete Slovenije za zasedanje in načrte za udeležbo na splošni razpravi zasedanja, ki bo potekala od 20. do 26. septembra 2022 v New Yorku.
govoreči sedijo

Državni sekretar Žbogar diplomatskemu zboru predstavil načrte Slovenije za 77. zasedanje Generalne skupščine OZN | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Državni sekretar Žbogar je zbranim veleposlanikom in drugim predstavnikom veleposlaništev s sedežem v Ljubljani predstavil prioritete Republike Slovenije za 77. zasedanje Generalne skupščine OZN: učinkovito večstransko sodelovanje in učinkovitost delovanja OZN v novih globalnih razmerah, mednarodna mir in varnost, spoštovanje in progresivni razvoj mednarodnega prava, razvoj novih tehnologij, spoštovanje človekovih pravic ter zeleno okrevanje in trajnostni razvoj. V času 77. zasedanja Generalne skupščine OZN bo posebna pozornost Slovenije namenjena kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta OZN za obdobje 2024–2025. Volitve bodo namreč potekale prav v času 77. zasedanja, in sicer junija 2023.

Državni sekretar Žbogar je povedal, da bo slovensko delegacijo na splošni razpravi v New Yorku še zadnjič vodil predsednik republike Borut Pahor, ki bo na splošni razpravi tudi nastopil v sredo, 21. septembra. Udeležil se bo dogodkov na visoki ravni in se sestal s številnimi sogovorniki: z generalnim sekretarjem OZN Antóniem Guterresem, s predsednikom 77. zasedanja Generalne skupščine Csabo Kőrösijem in s številnimi vodji delegacij držav iz različnih regij.

V delegaciji bo tudi ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, ki bo ob robu splošne razprave gostila ministrsko srečanje Zelene skupine ter sodelovala na ministrskih dogodkih in sprejemih. Prav tako bo opravila pogovore z zunanjimi ministri in drugimi sogovorniki iz različnih regij. Drugi člani delegacije, med njimi državni sekretar Samuel Žbogar, se bodo prav tako udeleževali stranskih dogodkov in bilateralnih srečanj.

Ob robu splošne razprave bo 17. septembra 2022 potekal stranski dogodek v soorganizaciji Slovenije, Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco (IRCAI) in Sveta Evrope z naslovom "Digitalna preobrazba in izobrazba z vidika človekovih pravic, demokracije in vladavine prava".

Ministrica Fajon bo v ponedeljek, 26. septembra 2022, v prisotnosti predsednika Pahorja gostila uradni sprejem za diplomatski zbor v New Yorku z namenom predstavitve kandidature Slovenije za Varnostni svet OZN za obdobje 2024–2025.