Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Frangež: Nujen je premik k trajnosti in krožni ekonomiji

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Državni sekretar Matevž Frangež se je danes udeležil tridnevne mednarodne konference Tehnologije in poslovni modeli za krožno gospodarstvo 2022 (angleško Technologies and Business Models for Circular Economy - TBMCE), ki poteka v Portorožu. Na konferenci je govora o aktualnih znanstvenih in razvojnih temah, ki se nanašajo na pot iz poti iz fosilnega v obnovljivo in iz linearnega v krožno.
Državni sekretar Matevž Frangež na predavanju na konferenci TBMCE

Državni sekretar Matevž Frangež

Državni sekretar Matevž Frangež je v uvodnem nagovoru na konferenci poudaril potrebo po prestrukturiranju gospodarstva in družbe z uvedbo krožnega gospodarstva. Pri tem je poudaril, da smo že aktivni z izvajanjem ukrepov za zeleni prehod in povabil tudi podjetja k sodelovanju. »Smo na pragu velikih sprememb v svetovnem gospodarstvu. Energetska kriza, pomanjkanje strateških dobrin, izdelkov in kadrov močno pretresajo evropski gospodarski model. Zato je nujen premik k trajnosti in krožni ekonomiji. Slovenija se mora s svojo odprtim, izvozno usmerjenim gospodarstvom naučiti, kako bomo z manj ustvarjali več in bolje. To transformacijo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo že podpira. Naši javni razpisi dajejo čedalje večji poudarek prispevku na področju podnebnih sprememb, krožnega gospodarstva in uvajanja načel okoljske, družbene in upravljavske odgovornosti (angleško Environmental, Social, and Governance - ESG).«

Ob tem je izpostavil objavo razpisa za podporo mikro, malih in srednje velikim podjetij pri strateški trajnostni in krožni transformaciji poslovanja, ki ga je pripravilo naše ministrstvo skupaj z javno agencijo SPIRIT Slovenija: »Z objavo smo naredili pomemben korak k uresničevanju zaveze do doseganja ciljev trajnostnega razvoja, ki smo si jih zadali.«

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo imamo pri prehodu pomembno vlogo spodbujanja in usmerjanja gospodarstva, saj lahko finančno, pa tudi z mehkimi vsebinami pomagamo in pospešujemo prehod. Model krožnega gospodarstva je nujen, če želimo zagotoviti najboljšo prihodnost za celotno družbo. V ta namen tudi vse bodoče ukrepe in vsebine načrtujemo na podlagi tega modela in z upoštevanjem trajnostnih ciljev, ki smo si jih zadali v strateških dokumentih, kot je tudi Slovenska industrijska strategija 2021 - 2030. Model krožnega gospodarstva pa prinaša tudi priložnosti - nova delovna mesta, tehnološki razvoj in nove tehnologije, kar pa lahko dosežemo le s sodelovanjem tako znanstvene sfere kot tudi gospodarstva. Največji korak bo zahtevala sprememba v naši miselnosti, saj bo krožno gospodarstvo moralo postati nujna podlaga za vse naše delovanje.

Konferenco Tehnologije in poslovni modeli za krožno gospodarstvo – TBMCE 2022 organizira Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru. Letošnji častni pokrovitelj je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han.