Skoči do osrednje vsebine

Minister Bojan Kumer na izrednem zasedanju Sveta EU za energijo

Minister za infrastrukturo se je udeležil izrednega zasedanja Sveta EU za energijo v Bruslju, kjer se je v luči izrednih razmer na področju oskrbe z električno energijo ponovno odvijala razprava o ukrepih za blažitev visokih cen energije in pripravah na prihajajočo zimo.

Ministri za energijo so na zasedanju obravnavali visoke cene energije in nestanovitnost energetskih trgov, ki hranita naraščajočo inflacijo in močno vplivata na podjetja in potrošnike, vključno z najbolj ranljivimi, energetsko revnimi, in vedno bolj tudi gospodinjstvi s srednje visokimi dohodki. Poleg izzivov pri zagotavljanju zanesljive oskrbe z zemeljskim plinom  so bile tudi zmogljivosti za proizvodnjo električne energije v EU znatno nižje od običajnih, predvsem zaradi pomanjkanja jedrske energije v nekaterih državah članicah, zmanjšanja proizvodnje hidroelektrarn, nizke gladine Rena in drugih rek, ki vplivajo na transport premoga, kakor tudi neugodne vetrovne razmere. Pomanjkanje proizvodnje električne energije iz teh virov spodbuja povpraševanje po plinu in zaradi pomanjkanja ponudbe povzroča rast cen na trgih električne energije.

V luči zgoraj opisanih izrednih razmer so ministri na zasedanju ocenili, da je stanje resno in ob tem ponovno poudarili pomen skupnih, usklajenih in solidarnih ukrepov za celo Evropo. »Zdaj je treba ukrepati takoj, potem pa imamo čas, da pripravimo strukturno reformo trga, ker so se temelji spremenili in enak sistem delovanja trgov ob spremenjenih temeljih ni več mogoč,« je poudaril minister Kumer in ob tem poudaril, da si Slovenija prizadeva za bolj jasno in zanesljivo uporabo samodejnih zaščitnih sistemov na borzah, s katerimi bi se omejevalo ekscesno nihanje cen pri trgovanju z elektriko.

Kratkoročni krizni ukrepi morajo biti začasni, učinkoviti in ohranjati stabilnost evropskih elektroenergetskih trgov, so se strinjali ministri. Pri tem je pomembno zaščititi končne uporabnike, obenem pa vztrajati pri zavezi k zmanjševanju odvisnosti od uvoza ruskega plina, pri čemer pa se morajo upoštevati tudi edinstvene okoliščine posameznih držav članic.

Evropski ministri, pristojni za energijo, so pozvali Evropsko komisijo, da v najkrajšem možnem času pripravi interventne ukrepe za zajezitev cen električne energije in zemeljskega plina, med katerimi je lahko tudi kapica na ceno plina ter tako zmanjša pritisk na evropske prebivalce in podjetja. Prav tako so ministri podprli pripravo predloga za koordinirano zmanjšanje odjema električne energije in instrumentov za zagotavljanje likvidnosti za tržne udeležence.

V takšnih razmerah je ključnega pomena oceniti razvoj trga v izjemnih okoliščinah, zato so se ministri tudi strinjali, da je potrebno začasno suspendirati avtomatično povišanje najvišje poravnalne cene, da se izognemo nadaljnji destabilizaciji trgovanja. »Za Slovenijo je pomembno, da so druge države in komisija prepoznale pomen uporabe ustreznih varovalk na borzah, zato smo komisijo pozvali, da skupaj z Evropskim organom za vrednostne papirje in trge pregleda smernice za trgovanje«.

Ministri so na zasedanju prav tako ovrednotili, da so evropske zaloge skladiščenega zemeljskega plina trenutno na 83 % in tako zadostujejo, da ob hkratnih vgrajenih solidarnostnih mehanizmih zagotovijo nemoteno oskrbo Evropi skozi prihajajočo zimo. Ob tem so ponovno poudarili, da Evropa še naprej intenzivno implementira ukrepe za zmanjševanje odvisnosti od ruskih energentov in fosilnih goriv na splošno.