Skoči do osrednje vsebine

Deseta seja Sveta za živinorejo

Ministrica Irena Šinko se je danes udeležila 10. seje Sveta za živinorejo. Na seji so med drugim razpravljali o spremembah Pravilnika o zaščiti rejnih živali in o aktualni problematiki v živinoreji.
Člani sedijo za mizo in poslušajo.

Zasedanje seja | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o zaščiti rejnih živali pripravlja Uprava za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) in je v fazi razprave z deležniki. Na seji so člani podali pripombe in predloge, predstavljene pa so bile tudi že predhodno poslane pisne pripombe Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Ministrstvo je predlagalo, da v enem tednu zbere vse predloge in pripombe, ter jih posreduje UVHVVR.

Člani Sveta so izpostavili velika zvišanja cen energentov in vhodnih surovin za kmetijsko proizvodnjo, velika nesorazmerja cen v verigi hrane in otežene odkupe živine. Poleg tega so spregovorili tudi o posledicah suše v letošnjem letu, ki pomenijo pomanjkanje krme. Slovenske živinorejske kmetije tako zmanjšujejo in nekatere celo opuščajo rejo. Slovenija je po naravnih danostih in po tradiciji živinorejska država, zato mora imeti država interes za obstanek osnovnih čred živali. Zaradi pereče problematike v živinoreji bo na naslednjo sejo ponovno vabljen varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič.

 

Svet za živinorejo je posvetovalno telo ministra, ustanovljeno na podlagi Zakona o živinoreji, sestavlja ga dvajset članov, ki so jih predlagale različne ustanove in rejske organizacije: prof. dr. Janko Mrkun (Veterinarska fakulteta), izr. prof. dr. Marija Klopčič, doc. dr. Špela Malovrh ter viš. pred. mag. Ajda Kermauner-Kavčič (Biotehniška fakulteta), doc. dr. Maksimiljan Brus (Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede), dr. Jože Verbič in Peter Podgoršek (Kmetijski inštitut Slovenije), Miran Ačko (Veterinarska zbornica), Danilo Potokar (Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - KGZS), mag. Andrej Kastelic (KGZS Kmetijsko gozdarski zavod – KGZ Novo Mesto), mag. Sašo Sever (KGZS KGZ Murska Sobota), doc. dr. Dušan Terčič (Biotehniška fakulteta, Rejsko društvo – RD - perutninarstvo), Anton Kukenberger (RD govedoreja), Primož Kokovica (RD konjereja), Alojz Varga (RD prašičereja), Roman Savšek (RD drobnica), dr. Peter Kozmus (RD čebelarstvo), mag. Miha Štular (KGZS KGZ Kranj-ribogojstvo), Klemen Brglez in Jana Tavčar (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)