Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za javno upravo na delovnem obisku v Mariboru z načelnikom Upravne enote Maribor in nevladnimi organizacijami

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik se je mudila na delovnem obisku v Mariboru, v okviru katerega se je dopoldan srečala z načelnikom Upravne enote Maribor Robertom Pungerlom ter nato še s predstavniki Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Podravja, ki je eno izmed 12-ih regionalnih stičišč na tem območju.
Ministrica z predstavnikom ZaNVO.

Ministrica Ajanović Hovnik na sestanku z nevladnimi organizacijami | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

»Upravne enote predstavljajo stik z uporabniki storitev, zato je pomembno, da jim zagotavljajo kakovosten in dostopen servis,« je ob obisku Upravne enote Maribor, ki je bil namenjen seznanitvi ministrice s splošno situacijo in tekočo problematiko v upravni enoti, predvsem na upravnem področju, je dejala ministrica.

Ministrica in načelnik sta spregovorila o možnostih reorganizacije in modernizacije upravnega poslovanja upravnih enot in preostalih izzivih, s katerimi se Upravna enota Maribor sooča.

»Z digitalizacijo postopkov, prioritetno na področju tujcev, bomo digitalizirali celoten postopek obravnave vlog, kar bo odpravilo tudi krajevno pristojnost, ki marsikje predstavlja veliko oviro v postopku. Vloge se bodo tako lahko razporedile na več upravnih enot po celi državi,« je pojasnila ministrica ter dodala, da bodo hkrati zagotovili nekaj dodatnih kadrov za upravne enote. Kot je še izpostavila: »Iščemo tudi rešitve v smeri možnosti prerazporeditev zaposlenih iz upravnih enot z manjšim pripadom zadev v tiste, kjer so veliki zaostanki in kjer je pripad zadev izjemno obsežen.«

Med drugim sta se ministrica in načelnik pogovarjala tudi o delu krajevnih uradov Upravne enote Maribor, kjer je ministrica izpostavila, da pričakuje zagotavljanje čim večje dostopnosti strank do upravnih storitev tudi v krajih izven sedeža upravne enote.

Zgodaj popoldan se je ministrica srečala tudi s predstavniki Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Podravja. Gre za organizacijo, ki predstavlja eno izmed dvanajstih stičišč in od leta 2008 razvija podporno okolje za nevladne organizacije.

V znamenju krepitve sodelovanja med pristojnim ministrstvom in nevladnimi organizacijami ter z namenom vzpostavitve stalnega dialoga z nevladnimi organizacijami sta se ministrica in predsednik Sveta Vlade Republike Slovenije za spodbujanje razvoja prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacij, ki deluje v okviru Ministrstva za javno upravo Bojan Golčar pogovarjala o prihodnjem delovanju v okviru sveta. Dogovorila sta se, da bo svet sklican v kratkem in da bo prevzel bolj aktivno vlogo pri prihodnjih aktivnostih ministrstva in Vlade Republike Slovenije na področju nevladnih organizacij. 

Ob robu delovnega obiska v Mariboru se je ministrica za javno upravo na njegovo pobudo srečala tudi z županom Mesne občine Maribor Sašo Arsenovičem.