Skoči do osrednje vsebine

Festival Brati gore letos v znamenju žensk

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) v sodelovanju s Stalnim sekretariatom Alpske konvencije tudi letos vabi k udeležbi ob mednarodnem festivalu Brati gore, ki bo potekal 11. decembra. Gre za vsealpski dogodek, ki spodbuja različne izvajalce k pripravi dogodka, skozi katerega se spoznava in deli bogata kulturna in jezikovna pestrost Alp. Tokratna vodilna misel je v znamenju žensk, in sicer s tematiko Ženske premikajo gore.
Žena v naravi bere

Slika je simbolična

Združeni narodi so letošnje leto razglasili za mednarodno leto trajnostnega razvoja gorskih območij. To je še posebna spodbuda, da izrečemo priznanje goram, ki so tako pomembne za naša življenja in življenja ljudi po celem svetu. Festival Brati gore je v tem oziru posvečen našim Alpam in njihovi izjemni kulturni pestrosti, saj želi vzbuditi zavedanje in razmišljanje o gorah, njihovi pojavnosti, dojemanju gora in življenju v gorskih območjih.

Alpsko literaturo in kulturo lahko v okviru tega mednarodnega leta, posvečenega goram po vsem svetu, proslavimo na različne načine. Vse zainteresirane vabimo, da se prepustijo domišljiji in ob tej priložnosti organizirajo svoj dogodek, s poudarkom na inovativnosti in pestrosti. To je lahko interaktivno branje, literarni sprehodi, predstavitve knjig ali večer slam poezije, ob upoštevanju in spoštovanju zdravstvenih razmer v vašem lokalnem okolju. Dogodki naj se odvijajo na mednarodni dan gora, ki poteka v nedeljo, 11. decembra 2022, sprejemljivo pa je tudi nekaj dni pred ali po dogodku.

Vabljeni, da dogodek prijavite na  spletni strani Stalnega sekretariata Alpske konvencije. in sicer najkasneje do 30. novembra 2022.