Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Uroš Vajgl na sejmu Narava - Zdravje

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Na sejmu Narava - Zdravje je državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP) Uroš Vajgl obiskal stojnico Skupnosti naravnih parkov Slovenije. Ministrstvo podpira stojnico Skupnosti naravnih parkov Slovenije, saj predstavljajo primer dobre prakse upravljanja zavarovanih, naravnih območij. Sejem bo potekal do 11. septembra.
Triglavski narodni park
1 / 2

Upravljavci zavarovanih območij narave so od leta 2011 povezani v Skupnost naravnih parkov Slovenije. Povezujejo nas skupni cilji in sicer ohranjanje narave in kulturne krajine, zagotavljanje ravnovesja z učinkovitim izvajanjem naravovarstvenih ukrepov, ohranjanje kulturnega izročila in ob tem razvoj naravi in ljudem prijaznih dejavnosti v zavarovanih območjih.

Na sejmu se med drugim predstavljajo tudi Triglavski narodni park (TNP), Kozjanski regijski park, Krajinski park Goričko in Krajinski park Pivška presihajoča jezera, Notranjski regijski park, Krajinski park Debeli rtič, Krajinski park Kolpa ter Naravni rezervat Škocjanski zatok, Regijski park Škocjanske jame, Krajinski park Radensko polje, Krajinski park Strunjan, Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Predstavili bodo bogato naravo in kulturno dediščino ter delo upravljavcev zavarovanih območij narave. Slovenije se že dolgo drži sloves urejene, lepe in z ohranjeno naravo bogate države. Naravni parki oziroma zavarovana območja narave pa so tisti njeni deli, kjer so naravne vrednote, biotska raznovrstnost in krajinska pestrost še posebej izraziti. To so območja z največjo pestrostjo živih organizmov, z urejeno parkovno infrastrukturo za obiskovalce in bogato lokalno ponudbo gostiteljev. Iz tega vidika naravni parki ponujajo številne možnosti za doživetje narave in krajine.

Na okrogli mizi, ki jo je danes organiziral Javni zavod Triglavski narodni park, so spregovorili o dobrih praksah avtobusnih prevozov v TNP in dolgoročnih ciljih Biosfernega območja Julijske Alpe na področju izvajanja trajnostne mobilnosti. Okrogle mize se je udeležila predstavnica Jelena Hladnik iz Sektorja za ohranjanje narave na MOP.  Izpostavila je, da upravljavcu TNP ministrstvo namenja tudi finančna sredstva, s katerimi se izvaja ukrepe, namenjene doseganju trajnostne mobilnosti, v obliki podpore javnim prevozom, digitalizacije javnih prevozov oziroma voznih redov, omejevanja oziroma usmerjanja prometa v alpskih dolinah in prelazih ter zmanjševanja pritiska motornih vozil v narodnem parku. To je cilj tako Zakona o Triglavskem narodnem parku kot tudi Načrta upravljanja Triglavskega narodnega parka.