Skoči do osrednje vsebine

Spremembe Pravilnika o načinih ugotavljanja skladnosti za posamezne vrste merilnih instrumentov

V veljavo je stopila sprememba Pravilnika o načinih ugotavljanja skladnosti za posamezne vrste merilnih instrumentov ter o vrstah in načinih njihove označitve z oznakami skladnosti.

Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o načinih ugotavljanja skladnosti za posamezne vrste merilnih instrumentov ter o vrstah in načinih njihove označitve z oznakami skladnosti uvaja manjše spremembe in dopolnitve, ki so posledica izkušenj z izvajanjem pravilnika v praksi. Povod za spremembe so bile potrebe  proizvajalcev merilnih inštrumentov po posodobitvi predpisa na področju načina označevanja meril, tako da se pod določenimi pogoji omogoči graviranje oz. tiskanje predpisanih oznak prve overitve na merilo. Poleg tega je pravilnik prečiščen v luči poenotenja in posodobitve ter nekaterih postopkov in poimenovanj, in sicer:

  • za vse postopke, ki se vodijo v skladu s pravilnikom, se določa obveza za proizvajalca ali njegovega predstavnika, da ima sedež v Republiki Sloveniji ali v drugi državi članici Evropske Unije,
  • odpravljena sta certifikat o začasni odobritvi tipa merila in certifikat z veljavnostjo 2 let,
  • pojem imetnik certifikata je nadomeščen z ustreznejšim izrazom, proizvajalec ali predstavnik proizvajalca,
  • opredeljeno je postopanje v primeru zavrnitve neposredne overitve posamičnega merila.