Skoči do osrednje vsebine

100 dni vlade - "Smo partner slovenskemu gospodarstvu"

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister Matjaž Han je ob 100. dneh vlade dr. Roberta Goloba izpostavil, da sta Vlada Republike Slovenije in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo partner slovenskemu gospodarstvu in da lahko tudi v času energetske krize računa na pomoč države. Predstavil je dosedanje ukrepe tako za mala in srednja podjetja kot velika in energetsko intenzivna ter kmetijska in ribiška podjetja. Ob tem je poudaril, da je lahko kriza priložnost za hitrejši razvojni preboj slovenskega gospodarstva, če bomo delali skupaj.
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han pri nagovoru na odru

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han | Avtor: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

1 / 2

Nagovor ministra Matjaža Hana

"Spoštovani gostje, novinarke in novinarji, lepo pozdravljeni tudi v mojem imenu.

Ko sem pred 100 dnevi postal minister, mi je bilo jasno, da je pred nami zahteven čas. Cene energije resno ogrožajo slovensko gospodarstvo. Vsak dan sem v stiku z gospodarstveniki. Slišim stiske in strah pred negotovostjo, celo v najbolj uspešnih podjetjih. Cele panoge so pod velikim pritiskom.

Zato je v teh časih zame eden najpomembnejših dosežkov zadnjih 100 dni vzpostavitev zaupanja med ministrstvom, gospodarskimi zbornicami in združenji. Samo s sodelovanjem lahko zmagamo ne samo to krizo, ampak tudi zagotovimo nadaljnji razvoj gospodarstva:

  • z visoko dodano vrednostjo, odprto v svet,
  • ki bo zeleno, digitalno in inovativno ter
  • sposobno uresničevanja strateških interesov naše družbe in naše države.

Zato pa moramo skozi to krizo povezano.

Ministrstvo je v zadnjih 100 dneh izvedlo več ukrepov, s katerimi želimo zagotoviti čimbolj stabilno in predvidljivo poslovno okolje tudi v teh turbulentnih časih.

Spremenili smo način reguliranja cen pogonskih goriv. Zato imamo danes slovensko gospodarstvo in državljani izven avtocest in hitrih cest ene izmed najnižjih cen pogonskih goriv v primerjavi s sosednjimi državami. Hkrati pa smo preprečili škodo za denar davkoplačevalcev.

V sodelovanju z gospodarstvom smo sprejeli zakon s prvo pomočjo gospodarstvu v višini 40 milijonov evrov za kritje povišanih stroškov elektrike in zemeljskega plina. Podjetja bodo prejela:

  • enostavno pomoč do 500.000 evrov (do 30 % upravičenih stroškov) oziroma
  • večja podjetja posebno pomoč do 2 milijonov evrov (do 30 % upravičenih stroškov oz. do 70 % za energetsko intenzivna podjetja).

Že predvidoma v tem mesecu bo gospodarstvu na voljo več kot 80 milijonov evrov likvidnostne pomoči v obliki posojil Slovenskega podjetniškega sklada in razvoje SID banke.

Poleg pomoči za omilitev posledic energetske krize je pa skrbimo tudi za razvoj podjetij. Ministrstvo je letos podjetjem namenilo tudi 670 milijonov evrov razvojnih sredstev za:

  • raziskave, razvoj in inovacije,
  • za investicije v večjo produktivnost, zeleni in digitalni prehod ter
  • za povečanje kakovosti slovenskega turizma.

Lahko povem, da bomo v kratkem objavili javni razpis za težko pričakovanih 69 milijonov evrov za investicije v nastanitvene kapacitete v turizmu.

Seveda je zdaj naša pozornost usmerjena v energetsko krizo. Močna in odločna regulacija trga z električno energijo je jasno pričakovanje gospodarstva. Vesel sem, da je predsednik vlade zagovornik odločne intervencije na evropski ravni.

Gospodarstvo lahko pričakuje celovit pristop pri pomoči skozi to krizo, ki ga sestavljajo:

  • ukrepi za regulacijo cen,
  • ukrepi za zaščito delovnih mest,
  • ukrepi za ohranitev likvidnosti podjetij ter
  • ukrepi za spodbujanje naložb v večjo energetsko samozadostnost, učinkovitost in varnost.

To vlado pa odlikuje dobro sodelovanje med resorji. Imam pomembno nalogo, da na kratko povzamem še opravljeno delo, ki ga je za zaščito slovenskih kmetij in živilske industrije opravila ministrica Irena Šinko.

Več kot 22 milijonov evrov smo namenili za subvencije za gorivo in gnojila, nakup repromateriala in pomoč mlečnemu sektorju. Kmetijska in ribiška podjetja in zadruge smo vključili v sofinanciranje visokih cen elektrike in plina. Vlada je v obdobju slabih obetov zagotovila finančna sredstva za odkup pšenice v višini 12 milijonov evrov. Določili smo košarico cen 15 osnovnih skupin živil in potrošnikom omogočili pregled nad cenami primerljivih proizvodov v glavnih slovenskih trgovinah. S tem bomo skušali omejiti podražitve in umiriti inflacijo.

Spoštovani gostje,

če bomo delali skupaj, je lahko ta kriza priložnost za hitrejši razvojni preboj slovenskega gospodarstva. Naš skupen cilj je, da slovensko gospodarstvo ohrani konkurenčnost in razvojno sposobnost, s tem pa tudi zagotovimo zaposlenost in blaginjo za naše državljanke in državljane."

100 dni Vlade RS dr. Roberta Goloba - novinarska konferenca predsednika in ministrov

Ogledati si lahko govore predsednika vlade in ministrov o sprejetih ukrepih v prvih 100 dneh vlade ter pogovor s predsedniki vseh treh koalicijskih strank...