Skoči do osrednje vsebine

Z direktivo in ekonomsko demokracijo za pravice dostavljavcev

Minister Luka Mesec se je včeraj udeležil mednarodne sindikalne konference v organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Sindikata Mladi plus in Evropske konfederacije sindikatov (ETUC), kjer je s sindikalisti iz različnih delov Evrope razpravljal o platformnem delu. Med drugim je minister izpostavil, da Evropska komisija pod češkim predsedovanjem pripravlja evropsko direktivo, ki bo naslovila problem platformnih delavcev.

''V nekaj letih bi lahko bilo v Evropi že 50 milijonov platformnih delavcev. Vsi ti ljudje, čeprav eni izmed njih tudi dobro zaslužijo, so v resnici brez kakršnihkoli pravic. Že jutri lahko letijo na cesto, brez bolniške, dopusta ipd. Če se odločijo jih lahko tudi označijo s številkami, kot se je to zgodilo pri nas'', je v razpravi dejal minister Mesec.   

Ministrstvo se s Španijo in Belgijo na čelu zavzema za direktivo, ''ki bo predvsem v interesu dostavljavcev in ne platform,'' je izpostavil Mesec. ''Hkrati na ministrstvu ustanavljamo direktorat za ekonomsko demokracijo, ki bo omogočal, da ljudje platforme organizirajo sami in da ne bodo sužnji Ubra ali kakšne druge multinacionalke,'' je dejal.  

Minister je tudi izrazil bojazen, da se lahko zgodi, da bodo platformni delavci, ko bodo zaposleni, plačani slabše kot sedaj. Včeraj je s sindikati iz cele Evrope potekala razprava prav glede tega, kako nasloviti ta problem. ''Glavno vprašanje je, kako vršiti pritisk na platforme, da bodo svoje zaposlene primerno plačali z vsemi pravicami, ki jim pripadajo. Kako organizirati delavce v teh multinacionalkah in kako organizirati platforme, da bodo v lasti zaposlenih. Šele to bo namreč omogočalo, da bo ustvarjeno pripadlo tudi zaposlenim,'' je zaključil minister Mesec.