Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev projektov pametnih vasi in pametnega kmetijstva v slovenski Istri

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh se je z ministrico za kmetijstvo Ireno Šinko danes, 5. septembra 2022, udeležila predstavitve projektov s področja pametnih vasi in pametnega kmetijstva.

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko sta danes v slovenski Istri obiskali Šmarje, kmetijo in vinograd Kralj v Škocjanu ter kmetijo Krmac v Bertokih.

Digitalizacija v kmetijstvu in razvoju podeželja sodita med ključne razvojne prioritete za prihodnje programsko obdobje SKP 2023 – 2027. Deležniki na projektih, pod vodstvom Univerze v Ljubljani – Fakultete za elektrotehniko, so pridobili sredstva za izvajanje projektnih aktivnosti na terenu.

V okviru obiska sta bila predstavljena projekta »Smart Agro Grape«, digitalna platforma za vinogradnike pri uvajanju skupnih okoljskih pristopov z namenom zmanjševanja obremenitev kmetijstva na okolje in »Šmarje - pametna vas«, razvojna strategija pametne vasi z upoštevanjem integracije naprednih IKT orodij in produktov za lokalne skupnosti na podeželju slovenske Istre.

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh je poudarila: »Veriga je vedno samo tako močna, kot je močan njen najšibkejši člen. Med šibkejšimi členi na področju digitalizacije v Sloveniji je trenutno kmetijstvo. Novi pristopi, ki nudijo jasnejše podatke o stanju na terenu, imajo za posledico pametnejšo uporabo fitofarmacevtskih sredstev in porabo vode. Hkrati zaradi povezovanja med vsemi deležniki z manjšim finančnim in časovnim vložkom omilijo negativne vplive na okolje ter zagotavljajo boljši in bolj zdrav pridelek.«