Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Šinko: »Tekmovanje oračev je pomembno za izmenjavo izkušenj in znanj«

Ministrica Irena Šinko se je udeležila tradicionalnega 65. državnega tekmovanja oračev Slovenije in 27. tekmovanje dijakov in študentov biotehniških šol v oranju. Dogodek soorganizirajo Zveza organizacij za tehnično kulturo Slovenije, Kmetijski inštitut Slovenije, Občina Mengeš, Kmetijsko gozdarski zavod Ljubljana in Biotehniški center Naklo.
Ministrica se fotografira s tekmovalci. Vsi stojijo na stopnicah.

Ministrica Irena Šinko in tekmovalci. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Tradicionalno državno tekmovanje oračev je letos potekalo v Mengšu. Otvoritve tekmovanja se je udeležila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. V svojem nagovoru je izpostavila pomen lokalne pridelave hrane za povečanje samooskrbe: »Na vseh področjih se moramo potruditi, da se bo samooskrba v Sloveniji povečala. To bomo lahko storili predvsem, če bomo spodbujali mlade, ki jih trenutno ni veliko. Spodbujati jih moramo k temu, da prevzemajo kmetije, in jim omogočati pogoje, da bodo lahko na teh kmetijah pridelovali hrano. Zavedati se moramo tudi, da je slovenska hrana dobra. Po njen moramo posegati.«

V nadaljevanju se je dotaknila tudi pomena tekmovanj in izmenjave izkušenj med mladimi in starejšimi. Pohvalila je tudi organizatorje tekmovanj, ki imajo v Sloveniji dolgoletno tradicijo. Organizirana so bila tudi velika tekmovanja in sicer leta 2009, ko je v Moravskih toplicah potekalo Svetovno prvenstvo v oranju. V Mengšu se bodo sicer v dveh tekmovalnih dneh najboljši slovenski orači, dijaki in študenti se bodo v prihodnjih dneh pomerili v oranju strnišča in ledine, ženske pa v spretnostni vožnji s traktorjem.