Skoči do osrednje vsebine

Druga obletnica izstrelitve prvih dveh slovenskih satelitov

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Tretji september 2020 se je v slovensko zgodovino zapisal kot dan, ko se je Slovenija pridružila seznamu držav, ki imajo v Zemljini orbiti svoje satelite. Ob 03.51 uri po slovenskem času, sta na krovu rakete Vega VV16 iz Francoske Gvajane v vesolje poletela prva dva slovenska satelita – Trisat in Nemo HD.

Uspešna izstrelitev mikrosatelita Nemo HD in nanosatelita Trisat predstavlja zgodovinski dosežek na področju razvoja slovenske visokotehnološke panoge. Razvoj satelitov in njuno spremljanje ter spremljanje podatkov, ki jih satelita pošiljata iz vesolja, predstavljata za slovenske znanstvenike in vesoljske inženirje neprecenljiv vir informacij in izkušenj za nadaljnji razvoj tehnologij ter raziskovanje vesolja. Pri obeh satelitih gre za nov tehnološki preboj slovenskih podjetij v sodelovanju z akademsko skupnostjo, ki lahko služi kot dobra izkušnja in zgled tudi drugim slovenskim partnerjem.

Slavnostni dogodek satelita NEMO HD ob obeleževanju druge obletnice izstrelitve slovenskih satelitov.

Slavnostni dogodek satelita NEMO HD ob obeleževanju druge obletnice izstrelitve slovenskih satelitov. | Avtor: MGRT

Satelit Nemo HD, z maso 65 kilogramov, bo okoli Zemlje krožil predvidoma pet let, z nalogo tehnološke demonstracije kombinacije interaktivnega opazovanja Zemlje z dvema kamerama. Nemo HD je trenutno edini evropski satelit s sposobnostjo snemanja video posnetkov Zemljinega področja. S svojo okretnostjo, ločljivostjo in večnamenskimi senzorji odlično dopolnjuje evropski satelitski program Copernicus, kar omogoča razvoj naprednih mikrosatelitskih metod za skeniranje porečij, za opazovanje pomorskega prometa z video senzorji, kar sta prepoznali tudi Evropska komisija in Evropska vesoljska agencija.

Satelit Trisat, ki tehta manj kot 4 kilogramov, bo okoli Zemlje krožil predvidoma šest let. Tudi v tem primeru gre predvsem za tehnološko demonstracijo, saj je bila v okviru projekta razvita inovativna minimizirana vgrajena strojna in programska oprema. Po potrditvi delovanja v vesolju je postala zanimiva za komercialne vesoljske projekte ter odlična osnova za nadaljnji razvoj opreme za izstrelitev v višje orbite, do česar je prišlo letos z izstrelitvijo satelita Trisat R. Satelit Trisat je prvi nanosatelit na svetu s celovitimi tehnikami za zagotavljanje strpnosti do napak in njihovo blaženje, kot jih je pričakovati pri naprednih sistemih visokega cenovnega razreda.

Minister Matjaž Han ob obeležitvi druge obletnice izstrelitve slovenskih satelitov: »Slovenski vesoljski sektor v zadnjih letih močno pridobiva na ugledu in prepoznavnosti v svetovnem merilu - naša podjetja že sodelujejo s pomembnimi  mednarodnimi vesoljskimi akterji. Sam vesolje vidim kot pomemben vzvod za hitrejši gospodarski razvoj, povečano produktivnost, razvoj in prenos novih tehnologij, digitalizacijo in zeleni prehod, zato sem izjemno ponosen na delovanje našega vesoljskega sektorja. Vloga našega ministrstva je podpora nadaljnjemu razvoju sektorja, povečanje njegove prepoznavnosti doma in v svetu ter odpiranje novih trgov in temu bomo sledili tudi v prihodnosti.«

Ob obeleževanju druge obletnice izstrelitve slovenskih satelitov je v Ljubljani v organizaciji Centra odličnosti Vesolje SI potekal slavnostni dogodek satelita Nemo HD, ki se ga je udeležil tudi gospodarski minister Matjaž Han in predstavnica vesoljskega sektorja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Tanja Permozer.