Skoči do osrednje vsebine

Prijava nezgode in poškodbe pri delu po novem le še elektronsko na portalu SPOT

Z današnjim dnem je za prijavo nezgod in poškodb pri delu uveden elektronski postopek na portalu SPOT (osrednji državni portal za poslovne subjekte). Ta postopek v večini primerov nadomešča dosedanji papirnati obrazec ER-8. K elektronski prijavi nezgod in poškodb pri delu (ePrijava NPD) na portalu SPOT so zavezani delodajalci, ki so vpisani v Poslovni register Slovenije (PRS).
infografika - oseba, ki ima mavec in bergle

Prijava nezgode in poškodbe pri delu le še na portalu SPOT | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

Namen elektronske prijave, ki smo jo pripravili Ministrstvo za javno upravoZavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), Inšpektorat za delo (IRSD) in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je predvsem enovitost, poenostavitev in digitalizacija postopka prijave nezgod in poškodb pri delu ter s tem razbremenitev tako delodajalcev kot zavarovancev.

Digitalizacija postopka ob tem zagotavlja tudi ažurno seznanitev izbranih osebnih zdravnikov s poškodbo pri delu zavarovanca/poškodovanca, zmanjšuje časovne zamude pri izpolnjevanju podatkov in zdravnikom omogoča pregled (zgodovino) nad poškodbami pri delu zavarovancev. Postopek omogoča tudi pripravo celovitejših kontrol pri obračunu zdravstvenih storitev in izplačil denarnih dajatev, ki so posledica poškodb pri delu.

Inšpektoratu za delo elektronska Prijava nezgode in poškodbe pri delu (ePrijava NPD) omogoča hitrejši dostop do prijav za potrebe učinkovitega nadzora in preventivnega ukrepanja ter časovni in finančni prihranek, saj nadomešča ročno vnašanje oziroma prepisovanje podatkov v informacijski sistem.

Elektronski obrazec je, tako kot je bil tudi papirnati, sestavljen iz splošnega in zdravstvenega dela.

Splošni del obrazca izpolni delodajalec in s tem prijavi nezgodo pri delu v skladu s predpisi o varnosti in zdravju pri delu oziroma poškodbo pri delu v skladu s predpisi o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter javnem zdravju.

Delodajalec mora prijaviti vsako poškodbo pri delu, ki ima za posledico vsaj en dan odsotnosti z dela (vsaj en dan bolniškega staleža), vsako smrtno in kolektivno nezgodo oziroma poškodbo.

Delodajalec, ki je vpisan v Poslovni register Slovenije (PRS) podatke splošnega dela obrazca vnese elektronsko na portalu SPOT. 

Delodajalec, ki ni vpisan v PRS prijavi nezgodo oziroma poškodbo pri delu tako, da izpolni splošni del obrazca v fizični obliki in ga osebno prinese, pošlje po pošti ali skeniranega pošlje po elektronski pošti na ZZZS, ki bo v njegovem imenu podatke iz obrazca vpisal v portal SPOT.

Zdravstveni del obrazca izpolni splošni izbrani osebni zdravnik (IOZ) zavarovanca oziroma poškodovanca, in sicer po tem, ko prejme podatke splošnega dela obrazca, ki jih je izpolnil delodajalec na portalu SPOT. IOZ na podlagi podatkov s splošnega dela obrazca in njegove ocene izpolni podatke zdravstvenega dela obrazca, ugotovitve pa zapiše tudi v zdravstveno dokumentacijo. Podatke zdravstvenega dela obrazca prek informacijskega sistema prejme ZZZS.

Zavarovancem bodo prijave nezgod in poškodb pri delu in morebitni preklici, ki se nanašajo neposredno nanje, dostopni tudi na portalu ZZZS za zavarovane osebe, pri čemer za dostop potrebujejo digitalno potrdilo ali mobilno identiteto smsPASS.

Podrobnejša navodila o tem, kje in kako oddati vlogo za prijavo nezgode in poškodbe pri delu kakor tudi celotni elektronski postopek so dostopni na portalu SPOT.