Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Bobnar: Zavedamo se pomembne vloge UNHCR v svetovnem in regionalnem merilu

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar je danes sprejela predstavnika Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) za Srednjo Evropo Rolanda Sebastiana Schillinga.
Rokovanje ministrice Tatjane Bobnar s predstavnikom UNHCR za Srednjo Evropo Rolandom Sebastianom Schillingom, za njima slovenska in evropska zastava

Rokovanje ministrice Tatjane Bobnar s predstavnikom UNHCR za Srednjo Evropo Rolandom Sebastianom Schillingom | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

Na spoznavnem srečanju, ki je potekalo v prijetnem vzdušju, sta se pogovarjala o trenutnem stanju glede migracij pri nas in v regiji ter o upravljanju z migracijami.

»Zavedamo se pomembne vloge, ki jo ima UNHCR v svetovnem in regionalnem merilu. Ministrstvo in Policija pa vseskozi z UNHCR tudi tvorno sodelujeta,« je povedala ministrica in sogovorniku predstavila vizijo vodstva ministrstva pri vprašanju migracij. Na ministrstvu smo namreč ustanovili posvetovalno telo za migracije, katerega namen je priprava celovite migracijske strategije, ki bo temeljila na solidarnosti, vključevanju, varnosti in spoštovanju človekovih pravic.

Pomemben del tega posvetovalnega telesa so tudi nevladne in mednarodne organizacije. »Prepričani smo, da aktivnosti mednarodnih organizacij dopolnjujejo in predstavljajo dodano vrednost pri upravljanju migracij – predvsem pri nastanitvi in oskrbi prosilcev za mednarodno zaščito in migrantov ter izboljšanju učinkovitosti postopkov,« je še dejala ministrica. Predstavnik Schilling je ob tem izrazil zadovoljstvo in pripravljenost za nadaljnje konstruktivno sodelovanje.

Poseben poudarek pri pripravi celovite migracijske politike je na zaščiti in ustrezni obravnavi ranljivih skupin, predvsem mladoletnikov brez spremstva. Eden od vidikov je tudi problematika trgovine z ljudmi. V teku je več aktivnosti, septembra pa načrtujemo tudi usposabljanje za zaposlene na ministrstvu in uradu za oskrbo in integracijo migrantov, ki delajo na tem področju, zakonite zastopnike mladoletnikov brez spremstva, zaposlene na centrih za socialno delo in druge.