Skoči do osrednje vsebine

Zaključil se je 17. Blejski strateški forum

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Danes se je zaključil 17. Blejski strateški forum, osrednji multilateralni dogodek Ministrstva za zunanje zadeve. Na forumu je sodelovalo 2000 udeležencev, več kot 160 panelistov in govorcev iz celega sveta, štiri predsedniki držav in vlad, 15 zunanjih ministrov, predsednica Evropske komisije in drugi visoki predstavniki evropskih in mednarodnih institucij ter predstavniki gospodarstva, akademske sfere in civilne družbe.
ministrica Fajon sedi na odru, govori

Ministrica Fajon je sodelovala na panelni razpravi z naslovom "koliko Evrop v Evropi?" | Avtor: STA

1 / 20

"17. Blejski strateški forum je presegel naša pričakovanja. Izjemno sem ponosna na organizacijo, vsebinske razprave, razpravljalce in ustvarjalce foruma. Dokazali smo, da lahko majhna Slovenija z močno diplomacijo uspešno gradi mostove in zaupanje," je povedala ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon.

Ministrica Fajon je skupaj z zunanjimi ministri Španije, Turčije, Portugalske, Islandije, Poljske, Avstrije ter državno sekretarko za evropske zadeve na ministrstvu za Evropo in zunanje zadeve Francije in generalno sekretarko Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) sodelovala na panelu z naslovom "Koliko Evrop je Evropa?". Razprava je bila namenjena vprašanjem o vlogi EU v prihodnosti in njenem učinkovitem odzivanju na ključne globalne izzive. "Letošnja jesen bo velika preizkušnja za Unijo, še posebej, ker bomo morali državljanom pojasniti energetske ukrepe, ki bodo vplivali na njihova življenja. To je še en dodaten razlog, da ostanemo enotni," je poudarila ministrica.

Ob robu foruma je ministrica Fajon opravila tudi številna dvostranska srečanja, in sicer z zunanjimi ministri Hrvaške, Turčije, Španije, z državno sekretarko za evropske zadeve na Ministrstvu za Evropo in zunanje zadeve Francije, z visokim predstavnikom mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Schmitom, namestnikom pomočnika državnega sekretarja ZDA Escobarjem, stalnimi predstavniki Bocvane, Malavije, Senegala, Svetega Vincencija in Grenadine, Egipta in Kiribatija pri Združenih narodih ter s kolegi iz Albanije, Kosova, Črne gore in Severne Makedonije.

Na Blejskem strateškem forumu sta aktivno sodelovala tudi državna sekretarja. Na panelu z naslovom "Afganistan, Sahel, Ukrajina: konec stabilnosti, kot smo jo poznali" je državni sekretar Samuel Žbogar poudaril pomen dialoga, vključevanja in sodelovanja za trajne rešitve. Izpostavil je tudi aktivno vlogo ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti pri mednarodnem razvojnem sodelovanju in humanitarni pomoči Slovenije. Državni sekretar Marko Štucin pa je sodeloval na panelu z naslovom "Koliko prihodnosti čaka EU?", na katerem je poudaril pomen krepitve odpornosti Unije, zagovarjanja evropskih vrednot in zagotavljanja evropske perspektive za države Zahodnega Balkana. Oba državna sekretarja sta ob robu foruma opravila številna dvostranska srečanja.

Blejski strateški forum je vodilna mednarodna konferenca v Srednji in Jugovzhodni Evropi ter edinstvena, odprta in vključujoča platforma o ključnih izzivih Evrope v 21. stoletju. V 16 letih je skupno gostil že več kot 10.000 udeležencev iz 100 držav, več kot 30 vodij držav in vlad, več kot 300 ministrov in več kot 100 predstavnikov mednarodnih organizacij.