Skoči do osrednje vsebine

Nastop in dvostranska srečanja državnega sekretarja Štucina na Blejskem strateškem forumu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Marko Štucin je v okviru 17. Blejskega strateškega foruma nastopil na enem od panelov glede prihodnosti EU in na njem v luči aktualnih izzivov posebej izpostavil pomen nadaljnje krepitve odpornosti Unije. Zavzel se je za gradnjo stabilne in varne EU, temelječe na skupnih vrednotah.

Povedal je, da so za izboljšanje Unije odgovorne predvsem države in ne Unija sama. Dodal je, da v razmišljanjih glede prihodnosti ne smemo pozabiti Zahodnega Balkana, ki je del Evrope, mora pa postati tudi del EU. V tem kontekstu je poudaril pomen evropske prihodnosti Zahodnega Balkana in verodostojnega nadaljevanja širitve Unije, kar je v njenem strateškem interesu in glede česar je treba sprejeti konkretne korake.

Ob robu foruma je državni sekretar Štucin opravil tudi številna dvostranska srečanja, in sicer z namestnikom češkega zunanjega ministra Dvořakom, namestnico bolgarskega zunanjega ministra Petrovo, francosko državno sekretarko za evropske zadeve Boone, poljskim ministrom za evropske zadeve Szymańskim ter irskim državnim ministrom za evropske zadeve Byrnejem. Razpravljali so predvsem o dvostranskem sodelovanju in aktualnih evropskih temah, s posebnim poudarkom na Ukrajini, Zahodnem Balkanu in širitvi Unije, prihodnosti EU, vladavini prava ter energetski varnosti. Poleg tega se je srečal tudi s posebnim predstavnikom EU za dialog med Beogradom in Prištino ter druga regionalna vprašanja na Zahodnem Balkanu Lajčakom in s kabinetnim sekretarjem za ustavna vprašanja, zunanje zadeve in kulturo v škotski vladi Robertsonom.