Skoči do osrednje vsebine

Srečanje Samuela Žbogarja z Michele Sison in Gabrielom Escobarjem

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Samuel Žbogar se je srečal s pomočnico ameriškega državnega sekretarja Michele Sison, pristojno za mednarodne organizacije in namestnikom pomočnice Gabrielom Escobarjem, pristojnim za regijo Zahodnega Balkana.
SKupinska fotografija, državni sekretar Žbogar s pomočnico ameriškega državnega sekretarja Sison in njenim namestnikom Escobarjem

Državni sekretar s pomočnico ameriškega državnega sekretarja Sison in njenim namestnikom Escobarjem | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Sogovorniki so izmenjali mnenja in stališča o slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov za obdobje 2024-2025 o pomembnejših vprašanjih v Združenih narodih pred njenim 77. zasedanjem ter glavnih prioritetah obeh držav za to zasedanje.

Z namestnikom Escobarjem so bila v ospredju vprašanja Zahodnega Balkana, predvsem njihov napredek pri vključevanju v evro-atlantske integracije in glavnih izzivih, ki ostajajo na poti do večje stabilnosti, varnosti in gospodarskega napredka. Strinjala sta se, da države potrebujejo močna in enotna sporočila in potrdila podporo državam pri njihovem vključevanju v EU in NATO. Izrazila sta tudi zadovoljstvo glede doseženega napredka v pogovorih Kosovo-Srbija, z upanjem, da bodo rešena tudi ostala pereča vprašanja. Med temami pogovorov so bila tudi vprašanja aktualnih razmer v Bosni in Hercegovini.