Skoči do osrednje vsebine

Po več letih smo dosegli dogovor o sklenitvi prenovljenega sporazuma o policijskem sodelovanju

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar se je danes v Brežicah sestala s hrvaškim kolegom dr. Davorjem Božinovićem.
Rokovanje notranjih ministrov Bobnarjeve in Božinovića ob prihodu v Brežice

Rokovanje notranjih ministrov Bobnarjeve in Božinovića ob prihodu v Brežice | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

»Najini državi se soočata s številnimi skupnimi izzivi, ki zahtevajo tesno sodelovanje in medsebojno zaupanje. Verjamem, da bova s takšnimi srečanji, kot je današnje, k temu prispevala,« je po srečanju, ki je potekalo v prijetnem in konstruktivnem vzdušju, povedala ministrica.

Ministra sta se pogovarjala o prihodnosti schengenskega območja, ki po njunih besedah potrebuje prenovo, o čemer tečejo intenzivne razprave na ravni EU. »Veseli me, da smo naredili pomemben korak naprej pri pripravi sporazuma o policijskem sodelovanju, ki je več let stal na mizi v statusu quo,« je dejala ministrica. To je pomembno za nadaljnje sodelovanje med policijama obeh držav, potem ko bo Hrvaška članica schengenskega območja. Ob tem je ponovno izrazila stališče Slovenije, ki podpira vstop Hrvaške v schengensko območje. »Seveda pričakujemo, da bodo hrvaški kolegi v popolnosti izvajali nadzor zunanjih meja in ostale naloge v skladu s schengenskim pravnim redom in uporabo vseh razpoložljivih orodij (na primer Frontex),« je še poudarila.

Po besedah ministrov obe policiji opažata zaskrbljujoč trend povečanja nezakonitih prestopov državne meje s strani državljanov tretjih držav (Indije, Burundija in Kube). Ti sicer zakonito prihajajo na Zahodni Balkan in potem nezakonito prehajajo naše meje. »Strinjala sva se, da ta pojav kaže na nujnost skupne razprave na EU ravni o vizumskih režimih naših partnerjev v regiji. V zvezi s to problematiko pa bi morala čimprej ukrepati tudi Evropska komisija, k čemur jo bova tudi pozvala in se pridružila pismu podobno mislečih držav,« je dejala ministrica Bobnar. Zavzela sta se za tesno operativno sodelovanje za zagotavljanje čim višje ravni varnosti na obeh straneh meje, ministrica pa je ob tem izpostavila dosledno upoštevanje človekovih pravic.

Po sestanku sta si ministra z delegacijama ogledala območje mejnega prehoda Obrežje, kjer je s skupne meje že bila odstranjena žična ograja, ki je nesorazmeren ukrep. »Poleg tega, da ograja ne more preprečiti nezakonitih migracij, kar sem že večkrat poudarila, je odstranjevanje ograje tudi znak prijateljstva in dobrega sodelovanja med našima, sosednjima državama,« je srečanje sklenila ministrica.

Minister Božinović je prav tako poudaril odlično medsebojno sodelovanje, predvsem pri iskanju kakovostnih in življenjskih rešitev, ki bodo koristile prebivalcem obeh držav. Podpira odstranjevanje žice na meji, saj je ključno, da se prebivalci ob meji počutijo povezane. Sloveniji se je zahvalil za podporo Hrvaški pri vstopu v schengensko območje in pozdravil dogovor o sklenitvi prenovljenega sporazuma o policijskem sodelovanju.

Izjava ministrice