Skoči do osrednje vsebine

Dr. Lobnikar: sodelovanje z IOM bomo nadgradili

Državni sekretar dr. Branko Lobnikar se je danes v okviru Blejskega strateškega foruma srečal z Eliso Tsakiri iz Regionalnega urada Mednarodne organizacije za migracije za Evropski gospodarski prostor, Evropsko unijo in NATO.
Srečanje državnega sekretarja dr. Branka Lobnikarja in Elise Tsakiri iz Regionalnega urada Mednarodne organizacije za migracije; sedita za mizo, v ozadju pogled na Blejsko jezero.

Srečanje državnega sekretarja dr. Branka Lobnikarja in Elise Tsakiri iz Regionalnega urada Mednarodne organizacije za migracije | Avtor: MNZ

Mednarodna organizacija za migracije (International Organization for Migration – IOM) je vodilna mednarodna organizacija na področju upravljanja migracij. Njene aktivnosti so usmerjene v obvladovanje naraščajočih izzivov sodobnih migracijskih tokov ter vračanje in ponovni sprejem migrantov v njihove matične države. Slovenija je polnopravna članica od leta 2002.

Kot je v pogovoru povedal dr. Lobnikar, je dosedanje sodelovanje z IOM zelo dobro, v prihodnje pa bi ga lahko še okrepili in nadgradili. V ministrstvu namreč pripravljamo novo migracijsko politiko, je dejal. Ta daje večji poudarek spoštovanju človekovih pravic, vladavini prava, vrednotam, ki bi jih morala zagovarjati vsaka demokratična družba – human odnos do vsakega posameznika in nudenje pomoči, ki jo potrebuje.

Najučinkovitejša politika na področju migracij je zagotavljanje zakonitih in s tem varnih in urejenih migracij. Zagotavljanje slednjih zmanjša tudi interes za iskanje poti s pomočjo kriminalnih tihotapskih družb, ki se okoriščajo na račun žalostnih usod ljudi. Pristop ministrstva sledi načelu zmanjševanje tveganj za vse – za državljane Slovenije, lokalne prebivalce in ljudi na migrantskih poteh.