Skoči do osrednje vsebine

Digitalna vključenost starejših – novela Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Računalniški sklad – Dostop do interneta univerzalna storitev – Digitalna vključenost olajša vsakdanje življenje

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh in predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Janez Sušnik sta se danes skupaj s sodelavci sestala na temo digitalne vključenosti starejših oseb, starih 55 let in več. Ministrica je povedala, da se na Službi za digitalno preobrazbo pripravlja novela Zakona o digitalni vključenosti (ZSDVklj) in izpostavila, da si želi z vsemi ciljnimi javnostmi sodelovati pri tem. Predstavila je tudi konkretne ukrepe, ki bi jih lahko izvedli na osnovi noveliranega zakona. Sogovornika sta se dogovorila, da ostaneta v rednem stiku in da bo vladna služba že čez dva tedna ponudila predlog noveliranega zakona.

Ministrica je uvodoma spomnila, da so ekonomsko socialne razmere vedno bolj zaostrene in da se na vladi vsak teden sprejemajo ukrepi za blažitev draginje. Vse to se dogaja zaradi prihajajočega obdobja, ki je izjemno nepredvidljivo, proračun je tudi omejen. »Zato je treba sprejemati dobro premišljene in ciljno usmerjene ukrepe, ki bodo po eni strani dosegali svoj cilj, po drugi strani pa ne bodo v nasprotju z odgovorno porabo javnih sredstev.«

Ministrica je na diskriminatornost ukrepa digitalnega bona opozorila ponovno: »Prvič je diskriminatoren zato, ker predvideva, da so vse starejše osebe od 55 let digitalno nepismene oziroma imajo nizke digitalne kompetence." Pri tem je dodala, da to ne drži in da je veliko starejših že dobro digitalno pismenih. "Kot drugič je ukrep diskriminatoren zato, ker predvideva, da so vse starejše osebe finančno šibkejše in zato potrebujejo digitalni bon za nakup računalniške opreme, kar prav tako ne drži. V javnosti se je govorilo, da gre za pilotni projekt in da naj bi se v prihodnjem letu poskrbelo še za ostale. To ne drži, saj je predvidenih sredstev za okoli 50.000 oseb, kar pa je še vedno bistveno manjša številka od vseh prebivalcev, ki so starejši od 55 let."

Razpis, ki ga je pripravila prejšnja vlada, ima podlago v ZSDVklj. Ta zakon so podprle številne organizacije, med njimi Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru, Univerza v Novi Gorici, Dijaška organizacija Slovenije, tudi ZDUS … Izkazalo se je, da je bila večina teh organizacij izigranih, saj so jim pripravljavci zakona zamolčali marsikateri podatek, kot recimo tega, da je usposabljanje omejeno zgolj na manjši odstotek vseh odraslih oseb, starih 55 let in več.

Vključenost vseh deležnikov je nujna

Na Službi za digitalno preobrazbo (SDP) pripravljamo novelo ZSDVklj. Pri pripravi te novele se želimo z vsemi deležniki pogovoriti o tem, kaj vse je možno narediti za večjo digitalno vključenost z razpoložljivimi sredstvi. Pogovarjali smo se že z nevladnimi organizacijami, danes smo imeli izjemno konstruktivno srečanje s predstavniki ZDUS-a, pogovorili se bomo tudi s predstavniki mlajših generacij, torej z Dijaško organizacijo Slovenije, Študentsko organizacijo Slovenije in tudi z delodajalci.

»Od Slovenskega regionalnega razvojnega sklada (Sklad) v petek pričakujemo poročilo. Skladu ne očitamo vnaprej, da je karkoli naredil narobe, ampak smo ga samo pozvali, da naj opravi revizijo postopkov. Ko bomo prejeli njegovo poročilo, se bomo ponovno pogovorili z vsemi deležniki, tudi izvajalci usposabljanj, in se po preučitvi zadeve oziroma okoliščin odločili o nadaljnjih korakih,« je sporočila ministrica.

Ukrepi prihodnosti za digitalno vključenost

Ministrica je danes predstavila tudi načrtovane ukrepe, ki bi jih bilo mogoče izvesti na osnovi novele ZSDVklj. »Eden teh ukrepov je ustanovitev računalniškega sklada, s pomočjo katerega bodo lahko starejši in mlajši prišli do delujoče računalniške opreme, ki jo potrebujejo in si je sami ne morejo privoščiti. V primeru starejših oseb si želimo opremiti razne organizacije, ki so v vsakdanjem stiku z njimi, kot so ZDUS, domovi za starejše, knjižnice itd.«

Izpostavila je, da je izjemnega pomena, da starejši pridejo tudi do internetne povezave. »Želimo jih tudi ozavestiti, da je dostop do interneta univerzalna storitev tudi tam, kjer to ni možno, da torej lahko za to storitev zaprosijo in jo seveda dobijo.«

Starejše osebe želimo opolnomočiti, da bi se lahko znašli v današnjem svetu. Torej, da bi znali poslati mail, se naročiti pri zdravniku, da bi znali uporabljati aplikacije, kot so zVem, mobilna banka, e-uprava. Želimo si, da bi premagali strah pred novimi rešitvami in da jim s tem olajšamo življenje.

SDP bo vse deležnike s predlogom novele ZSDVklj seznanila čez dva tedna, ta pa naj bi bila predvidoma sprejeta jeseni.

Sestanek ministrice za digitalno preobrazbo dr. Emilije Stojmenova Duh in predsednika ZDUS Janez Sušnik je potekal v konstruktivnem ozračju, oba sta tudi izrazila pripravljenost na partnersko sodelovanje in odpravo diskriminatornega ukrepa.

 

Več o izobraževanjih za starejše in digitalnih bonih zdaj in v prihodnje si lahko preberete tudi tukaj.