Skoči do osrednje vsebine

Skupna izjava ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Turčijo, 26. avgust 2022

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Danes praznujemo 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Turčijo.

Slovenija in Turčija sta prijateljski državi in zaveznici, ki ju povezujejo globoke zgodovinske in kulture vezi, vsaka na svojem koncu objemata jugovzhodno Evropo in izkazujeta tradicionalno razumevanje sodelovanja na podlagi zgodovinskih in geografskih skupnih točk.

Odnosi med Slovenijo in Turčijo, ki se raztezajo od preteklosti v sedanjost, so tudi osnova iskrenega prijateljstva med našima narodoma. Po osamosvojitvi Slovenije leta 1991 je bila Turčija med prvimi, ki je priznala samostojnost naše države, in takrat se je začelo novo obdobje odnosov med državama. Odnosi, ki izvirajo iz tega prijateljskega duha, temeljijo na splošnih vrednotah in načelih, kot so demokracija, miroljubna in humanitarna zunanja politika, spoštovanje mednarodnega prava in sporazumov, dobrososedski odnosi.

Vezi med Slovenijo in Turčijo so se dodatno krepile z vzajemnimi stiki in obiski na visoki ravni, novo razsežnost pa so pridobili s podpisom Strateškega partnerstva leta 2011.

Z močno podporo Turčije se je Slovenija leta 2004 pridružila Natu, leta 2010 pa se je vključila v Proces sodelovanja v jugovzhodni Evropi (SEECP). Na drugi strani Slovenija še naprej podpira članstvo Turčije v EU.

Krona odličnih odnosov je bil nedavni državniški obisk predsednika Republike Slovenije v Turčiji na povabilo predsednika Republike Turčije ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov.

Obe državi, ki ju povezujejo prijateljski stiki in zavezanost solidarnosti, verjameta, da je EU in evro-atlantsko povezovanje naše regije, vključno s članstvom Turčije v EU, ključno za trajni mir in stabilnost po vsej Evropi. Ta skupna vizija tudi prispeva k poglabljanju regionalnega sodelovanja in razvoja.

Obseg blagovne menjave med državama, ki je eden pomembnejših kazalnikov sodelovanja med Slovenijo in Turčijo, se je 10 let po sklenitvi strateškega partnerstva skoraj podvojil.

Na ta poseben dan, ko praznujemo 30 let od vzpostavitve diplomatskih odnosov, želimo poudariti, da se zavzemamo za krepitev sodelovanja na podlagi prijateljstva, zavezništva in strateškega partnerstva v dobro naših državljanov, zaveznikov in partnerjev.