Skoči do osrednje vsebine

Podpisan začasni dogovor o delu sindikalnih zaupnikov

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar, predsednik Sindikata policistov Slovenije mag. Kristjan Mlekuš in predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko so danes podpisali začasni dogovor o zagotavljanju fonda plačanih ur za sindikalno delo sindikalnih zaupnikov, ki delujejo v stalnem organu sindikata.
Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar, predsednik Sindikata policistov Slovenije mag. Kristjan Mlekuš in predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar, predsednik Sindikata policistov Slovenije mag. Kristjan Mlekuš in predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

Začasni dogovor bo sindikalnim zaupnikom, ki delujejo v stalnih organih obeh policijskih sindikatov, omogočal nemoteno opravljanje sindikalnega dela. Za njihovo delo bo tako zagotovljen fond plačanih ur v obsegu 20.000 ur letno za vsak posamezen sindikat. To je enako, kot sta sindikata v povprečju letno porabila v obdobju 2015–2021. Sindikat bo delodajalca enkrat mesečno obveščal o dejanski porabi fonda ur za delo sindikalnih zaupnikov.

Začasni dogovor je sklenjen do sklenitve aneksa h Kolektivni pogodbi za policiste. V tem času si bosta obe strani prizadevali, da v okviru socialnega dialoga dosežeta soglasje za sklenitev aneksa, s katerim bo trajno urejeno področje fonda plačanih ur za sindikalno delo sindikalnih zaupnikov, ki delujejo v stalnih organih policijskih sindikatov. Začasni dogovor začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu, uporabljati pa se začne naslednji dan po tem, ko oba sindikata umakneta vsak svoj predlog kolektivnega delovnega spora, vendar najprej 31. avgusta 2022.

»Upam, da se nikoli več ne bo zgodilo, da bi se onemogočilo sindikalno delo, kot je bilo v minulem mandatu,« je ob podpisu dogovora povedala ministrica.

Predsednika sindikata sta z dogovorom zadovoljna. Cvetko se je ministrici zahvalil za trud in hitro ukrepanje, saj so se dane obljube hitro realizirale. Mlekuš verjame, da bo nadaljnje sodelovanje dobro, izpostavil pa je tudi pomemben partnerski odnos med sindikatoma in ministrstvom.

V pogovoru so se dotaknili tudi kadrovske slike v policije. Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav je ob tem povedal, da bo treba iskati alternativne rešitve za nagovarjanje mladih k odločitvi za poklic policista.

Ozadje

Prejšnja vlada je z obema policijskima sindikatoma začela spor o zagotavljanju fonda ur za čas delovanja sindikalnih zaupnikov, ki delujejo v stalnih organih sindikata. Na podlagi tega sta takratni minister in generalni direktor policije sprejela določene interne akte, s katerimi sta posegla v izvajanje določb kolektivne pogodbe in v samo delovanje organov sindikata. Zato sta oba policijska sindikata vložila kolektivna delovna spora, resno ogrožen in praktično zastal pa je tudi socialni dialog med ministrstvom, Policijo in sindikatoma.

Zato je novo vodstvo s 1. junijem 2022 oziroma od tega dne naprej ponovno vzpostavilo socialni dialog s sindikatoma in s tem zagotovilo ustrezne pogoje za mirno reševanje spora. Ministrstvo in sindikata sta v pogajanjih ugotovila, da gre za kompleksno vsebino, ki jo je treba skrbno proučiti in natančno opredeliti, da v bodoče ne bi več prihajalo do nasprotujočih si razlag določb kolektivne pogodbe in posledično oviranja socialnega dialoga. Ta je nujno potreben za napredek, razvoj in učinkovitost sistema.