Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Irena Šinko »Vsi naši ukrepi bodo usmerjeni v krepitev vseh členov prehranske verige«

Četrti dan sejma AGRA je bil posvečen Zadružni zvezi Slovenije, zamejskim Slovencem, prašičerejcem in rejcem drobnice. Ministrica se je udeležila osrednjega dogodka ob dnevu Zadružne zveze Slovenije, skupaj z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Matejem Arčonom pa sta sprejela predstavnike zamejske organizacije Agraslomak. Na razstavnem prostoru ministrstva je potekala okrogla miza z naslovom Povezovanje – ključ za stabilno prehransko verigo od kmeta do potrošnika, ministrica pa letošnje aktivnosti na Agri zaključila z udeležbo na seji Pomurske regije in srečanju s prašičerejci.
Udeleženci sedijo na stolih in poslušajo moderatorko.

Okrogla miza: Povezovanje – Ključ za stabilno prehransko verigo od kmeta do potrošnika | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Ministrica Irena Šinko je dan začela ob kavi z obiskovalci sejma. Današnje dobrote so pripravili predstavniki Šolskega centra Ptuj, in sicer Šole za ekonomijo, kmetijstvo in turizem. Ob druženju z obiskovalci so se ji pridružili tudi nekateri predstavniki Državnega zbora, parlamentarnih strank, predsednica Odbora Državnega zbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in predsednik Državnega sveta.

V nadaljevanju se je ministrica udeležila slavnostne podelitve priznanj ob dnevu Zadružne zveze Slovenije. Ministrica je v nagovoru izpostavila, da je povezovanje med deležniki ključno za nadaljnji razvoj agroživilske verige. »Veriga preskrbe s hrano bo lahko uspešna samo, če bo vsak deležnik prevzel svoj del odgovornosti ter priznaval pomen ostalim deležnikom v verigi preskrbe s hrano. S tem bodo vzpostavljeni pogoji za razvoj in rast verige ter nemoteno oskrbo s slovensko hrano. Prav tako je povezovanje kmetijskih gospodarstev v različne oblike proizvodnega in tržnega organiziranja eden od pomembnih dejavnikov dviga konkurenčnosti kmetijstva in živilstva.« Letos obeležujemo tudi 150 let zadružništva, zato je ministrica zadružni zvezi zaželela veliko sreče pri nadaljnjem razvoju. Čestitala je tudi dobitnikom priznanj.

Sejem AGRA so danes obiskali predstavniki slovenskih zamejskih kmetijskih organizacij iz Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške, ki so povezane v koordinacijo AGRASLOMAK. Srečanja se je skupaj z ministrico Ireno Šinko udeležil tudi minister brez resorja, pristojen za zamejske Slovence in Slovence po svetu Matej Arčon. Ministrica je v nagovoru poudarila pomen dobrega sodelovanja z zamejskimi kmetovalci. »Zavzemamo se za različne načine povezav Slovencev po svetu, še posebej pa Slovencev v zamejstvu, ki so v neposredni bližini matične države. Prav vi kot kmetje in lastniki kmetijske zemlje igrate pomembno vlogo pri ohranjanju kmetijske zemlje, slovenskega jezika, kulture in zavedanja slovenskih korenin.« Predstavniki zamejskih kmetijskih organizacij so ministrici predstavili tudi aktualne projekte in izzive.  

Osrednji današnji dogodek ministrstva je bila okrogla miza z naslovom Povezovanje – ključ za stabilno prehransko verigo od kmeta do potrošnika, na kateri so sodelovali ministrica Irena Šinko, predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič, predsednik upravnega odbora GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij mag. Janez Rebec, vodja delovne skupine Trgovinske zbornice Slovenije za kodeks dobrih poslovnih praks med deležniki v agroživilski verigi Uroš Lozej in agrarni ekonomist dr. Aleš Kuhar. Sogovorniki so se strinjali, da je ključni člen verige slovenski potrošnik, ki se še vedno premalo zaveda, da je lokalna pridelano hrana bolj kakovostna. Zato je treba še okrepiti ozaveščanje potrošnikov, da se bodo kljub nekoliko višji ceni pogosteje odločali za domačo hrano. Ministrica je poudarila, da se v okviru strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 predvideni ciljani ukrepi za vse vrste slovenskih kmetij. »Nov pristop pomeni, da bomo pripravili posebne ukrepe za tržno usmerjene kmetije, ki že sedaj nimajo težav s povezovanjem in odkupom, ter ciljane ukrepe za manjše, samooskrbne kmetij, ki pa vseeno lahko najdejo tržno nišo in vstopijo na trg.« Ministrica je še poudarila, da se mora tudi primarna proizvodnja zavedati, da so pogodbe o odkupu zavezujoče ter da kratkoročen pristop iskanja najboljšega kupca ni vzdržen.  

Sledila je 96. redna seja Pomurske regije. Ministrica Irena Šinko se je seje udeležila skupaj z ministrom za evropsko kohezijo politiko in regionalni razvoj Aleksandrom Jevškom.

Današnji dan je bil posvečen tudi prašičerejcem in rejcem drobnice. Organizirani so bili številni posveti in predavanja, ki se jih je udeležila vodja sektorja za kmetijske trge in sektorske načrte mag. Marjeta Bizjak. V nagovorih je poudarila, da ministrstvo s panogami zelo dobro sodeluje že sedaj, dobro sodelovanje pa bodo nadaljevali tudi v novem strateškem načrtu skupne kmetijske politike za obdobje 2023–2027. Podeljene so bile tudi nagrade pri ocenjevanju prašičerejcev, rejcev drobnice in lastnikov psov pasme kraški ovčar. Podelila jih je direktorica direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar.

Jutrišnji zadnji dan sejma AGRA bo posvečen pridelovalcem zelenjave, semenarjem in sejemskim vrtovom. Na razstavnem prostoru ministrstva bomo gostili še zadnjo okroglo mizo z naslovom »Z varno hrano varujemo zdravje«. Vljudno vabljeni k spremljanju okrogle mize na facebook profilu ministrstva.