Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na forumu Alpbach o geopolitičnem prebujenju EU

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je na povabilo avstrijskega zveznega zunanjega ministra Alexandra Schallenberga udeležila Evropskega foruma Alpbach, ki na Tirolskem poteka pod naslovom ''Nova Evropa''.

Ministrica je sodelovala v panelni razpravi z naslovom "Geopolitično prebujenje EU'', na kateri so poleg avstrijskega zunanjega ministra sodelovali še albanski premier Edi Rama, češki zunanji minister Jan Lipavský, slovaški zunanji minister Ivan Korčok, direktorica Avstrijskega inštituta za evropsko in varnostno politiko Velina Tchakarova ter namestnik vodje Fundacije za odprto družbo Alexander G. Soros.

Zanimiva in aktualna razprava je simbolično potekala danes, ko Ukrajina v vojnih razmerah obeležuje dan neodvisnosti. Ministrica Fajon je vnovič obsodila rusko agresijo in se zavzela za čim prejšnje končanje vojne. "Potrebujemo modrost in dolgoročno geopolitično strategijo. Sedanja kriza je nam in svetu pokazala, da je Evropska unija močna, kadar je enotna. To bi moralo biti vodilo nadaljevanja našega geopolitičnega prebujenja," je poudarila ministrica. Govorci so se strinjali, da je EU pokazala enotnost pri odzivu na rusko agresijo na Ukrajino in da bi trenutni geopolitični momentum veljalo izkoristiti za dolgoročnejše geopolitično delovanje.

Razprava se je dotaknila tudi predloga o ukinitvi turističnih vizumov za ruske državljane. "Nisem naklonjena omejevanju turističnih vizumov. Morebitne vizumske omejitve bi preprečile odhod iz države tudi ljudem, ki nasprotujejo Putinovi politiki in želijo zapustiti Rusijo. Menim, da bi bila ukinitev vizumov tvegana poteza, ki bi se lahko vrnila kot bumerang," je dejala ministrica.

Ministrica Fajon se je avstrijskemu kolegu Schallenbergu zahvalila za vabilo in topel sprejem. V začetku naslednjega tedna ga bo gostila na že 17. Strateškem forumu Bled, kjer bosta sodelovala v razpravi z naslovom "Koliko Evrop v Evropi?".