Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik na sejmu AGRA o izjemnem pomenu aplikacije SOPOTNIK

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik se je danes udeležila 60. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA ter nagovorila zbrane na predstavitvi aplikacije za spremljanje površin SOPOTNIK. Ministrica je pozdravila razvoj na področju digitalizacije kmetijskega sektorja ter poudarila izjemen pomen aplikacije pri komunikaciji uporabnikov z državo.

Na predstavitvi aplikacije, ki poteka v organizaciji Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARSKTRP), se je ministrica najprej zahvalila vsem, ki so sodelovali pri razvoju in nastanku tega projekta ter ob tem izpostavila: »Aplikacija SOPOTNIK je pomemben korak naprej v digitalizaciji kmetijskega sektorja, a še pomembneje predstavlja plod predanega dela uslužbencev Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki so željo in zastavljene cilje preoblikovali v konkretno aplikacijo. Aplikacijo, ki bo njenim uporabnikom v marsičem olajšala komunikacijo z državo.«

Aplikacijo SOPOTNIK ministrica ocenjuje kot vzorčen primer dobre prakse: »Agencija v marsičem predstavlja pozitiven zgled celotni državni upravi, saj je svoje procese in postopke digitalizirala takrat, ko smo ostali samo razmišljali o tem, da bo to nekoč potrebno storiti. Ponosna sem, da danes nagovarjam to občinstvo v vlogi ministrice, ki je podpisala postavitev aplikacije na državnem strežniku in s tem omogočila njeno uporabo. Še bolj pa kot nekdanja uslužbenka AKTRP, ki je bila priča predanemu delu ljudi s ciljem, da se kmetom čimbolj olajša njihovo poslovanje. Javni uslužbenci moramo skrbeti za svoje uporabnike in to je šolski primer, kako bi državna uprava morala uporabnike postaviti na prvo mesto,« je še poudarila ministrica.

Po predstavitvi si je ministrica skupaj z vodstvom Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, tudi generalnim direktorjem ARSKTRP mag. Miranom Miheličem, z načelnikom Upravne enote Gornja Radgona Sašom Norčičem ter nekaterimi predstavniki lokalnega gospodarstva ogledala prizorišče sejma AGRA. Ob tem je ministrica poudarila pomembnost decentralizacije državne uprave in prilagoditev upravnih enot, da bodo te bolj učinkovit servis za državljane.

Z načelnikom Upravne enote (UE) Gornja Radgona sta spregovorila tudi o možnostih reorganizacije in modernizacije upravnega poslovanja upravnih enot, o učinkovitosti in izzivih, s katerimi se sooča radgonska upravna enota, ter o kakovosti javnega servisa, ki ga na tej tako imenovani obmejni upravni enoti nudijo državljanom. UE Gornja Radgona pri reševanju zadev nima večjih zaostankov, tekoče pa obravnava tudi vse prošnje za izdajo množičnih osebnih dokumentov (osebne izkaznice, potnega lista in vozniškega dovoljenja) ter tudi mobilne elektronske identitete smsPASS ali digitalnega potrdila SIGEN-CA.

Na sejmu se je ministrica srečala tudi s predsednikom Kmetijsko gozdarske zbornice Romanom Žvegličem in z nekaj aktualnimi in preteklimi ministri.