Skoči do osrednje vsebine

Minister Brežan obiskal sejem AGRA in Krajinski park Goričko

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je obiskal 60. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, si ogledal izvajanje projekta obnovitve mokrotnih habitatov ob Muri - Natura Mura v Tišini in obiskal Krajinski park Goričko.

Minister Uroš Brežan se je na sejmu srečal z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko. Govorila sta tudi o okoljskih vidikih prihodnje Skupne kmetijske politike in rešitvah, ki se dotikajo obeh resorjev. Minister je s sodelavci obiskal Skupnost naravnih parkov in poudaril pomembnost zavarovanih območij, ki so steber ohranjanja narave in biotske raznovrstnosti. Dobre skupne rešitve je treba poiskati s pogovorom in sodelovanjem.

Projekt Natura Mura

Minister si je ogledal izvajanje projekta »Obnovitev mokrotnih habitatov ob Muri - Natura Mura«, konkretno obnovo mrtvice Zaton. Ključne aktivnosti v okviru projekta, ki so namenjene doseganju ugodnega ohranitvenega stanja 12 vrst in 3 habitatnih tipov območja Natura 2000 Mura, so: obnova rečne dinamike in vodnih habitatov, vzdrževanje in obnova poplavnih gozdov, vzdrževanje in obnova mokrotnih travišč, odkupi zasebnih zemljišč, vzpostavitev celovite interpretacije na območju Natura 2000 Mura.

Projekt v skupni vrednosti dobrih 4,5 milijona evrov izvajajo Zavod RS za varstvo narave, Direkcija RS za vode, Zavod za gozdove Slovenije, Slovenski državni gozdovi, Občina Velika Polana in Razvojni center Murska Sobota. Predviden zaključek projekta je naslednje leto.

Krajinski park Goričko

Javni zavod Krajinski park Goričko je po Uredbi o krajinskem parku (2003) in Sklepu vlade o ustanovitvi upravljavec Zavarovanega območja narave na površini 462 km 2 v 11 občinah. V 98 % je to območje tudi območje Nature 2000 po evropski direktivi o pticah in o varstvu habitatov.

Zavod je upravljavec nepremičnin v lasti države - kulturnega spomenika, največjega gradu Grad, v katerem ima zavod od septembra 2005 delovne prostore, Središče za obiskovalce gradu, stalne razstave iz področja narave in etnološke dediščine Goričkega, poročno dvorano in sobe za goste.

Junija 2021 je pričela veljati Uredba o Načrtu upravljanja Krajinskega parka Goričko za obdobje 2021–2025. Z načrtom predvidevajo nadaljevanje obnove gradu za potrebe razstavnega in učnega središča na temo narave/Natura 2000 in z željo po ureditvi protokolarnih prostorov za mednarodna strokovna in diplomatska srečanja.

Na zemljiščih v lasti države in upravljanju zavoda (približno 100 ha), zavod izvaja naravovarstvene ukrepe s prilagojeno košnjo z lastno opremo, pridobljeno v projektih in deloma kupljeno iz lastnih sredstev, in spravilom biomase.

Razstavni prostor Skupnosti naravnih parkov Slovenije

Na letošnjem sejmu se predstavlja sedem od petnajstih slovenskih zavarovanih območji narave, ki imajo upravljavca in so povezana v Skupnost naravnih parkov Slovenije. Obiskovalci sejma se bodo lahko pobliže seznanili z bogato naravo in kulturno dediščino ter delom upravljavcev zavarovanih območij narave. 

Slovenije se že dolgo drži sloves lepe, urejene, zelene oz. z ohranjeno naravo bogate države. Naravni parki so tista območja, kjer so naravne vrednote, biotska raznovrstnost in krajinska pestrost še posebej izraziti. To so območja z največjo pestrostjo živih organizmov. Z urejeno parkovno infrastrukturo za obiskovalce in vključevanjem v lokalno ponudbo gostiteljev, naravnih parkih ponujajo številne možnosti za doživetje narave in krajine.

Poleg domačinov, upravljavca Krajinskega parka Goričko, se predstavljajo še Krajinski park Kolpa (sobota, 20. avgust), Regijski park Škocjanske jame (nedelja, 21. avgust), Krajinski park Radensko polje (ponedeljek, 22. avgust), Kozjanski regijski park (torek, 23. avgust), Triglavski narodni park (sreda, 24. avgust) in Krajinski park Logarska dolina (četrtek, 25. avgust).

Upravljavci zavarovanih območij narave so od leta 2011 povezani v Skupnost naravnih parkov Slovenije. 15 upravljavcev povezujejo skupni cilji - ohranjanje narave in kulturne krajine, zagotavljanje ravnovesja z učinkovitim izvajanjem naravovarstvenih ukrepov,  ohranjanje kulturnega izročila in na drugi strani razvoj naravi in ljudem prijaznih  dejavnosti v zavarovanih območjih.

Več informacij o sejmu AGRA, Skupnosti naravnih parkov Slovenije, projektu Natura Mura in Krajinskem parku Goričko.