Skoči do osrednje vsebine

Odločitve z 11. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Vlada je na 11. seji obravnavala in sprejela dve točki s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Uredba o noveli Uredbe o izvedbi ukrepov kmetijske politike za leto 2022

Vlada je izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvedbi ukrepov kmetijske politike za leto 2022.

Uredba o izvedbi ukrepov kmetijske politike za leto 2022 se spreminja zaradi prilagoditve postopkov pregledov na kraju samem za površine in živali in zaradi prilagoditve kontrolnega sistema v zvezi z navzkrižno skladnostjo zaradi pandemije covid-19. Le ta v državah članicah povzroča težave pri izvajanju pregledov na kraju samem za ukrepe skupne kmetijske politike.

Prilagoditve zajemajo zmanjšanja stopenj kontrol pregledov na kraju samem, torej zmanjšanje samega števila kontrol, ki bodo letos opravljene in odstopanje od časovnega okvirja za izvedbo kontrol, tako da bo mogoče kontrole opraviti kadarkoli v letu 2022.

Mnenje o Predlogu novele Zakona o divjadi in lovstvu

Vlada je sprejela Mnenje o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o divjadi in lovstvu (ZDLov).

Državni svet Republike Slovenije je poslal Državnemu zboru Republike Slovenije v obravnavo in sprejem po skrajšanem postopku Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o divjadi in lovstvu. S predlogom želi podrobneje urediti sistem uporabe lovskih psov v lovišču in odpraviti prepoved uporabe umetnih virov svetlobe pri lovu.

Vlada predloga ne podpira, saj Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano že pripravlja spremembe in dopolnitve ZDLov ter podzakonskih predpisov, ki med drugim obravnavajo tudi del sprememb, ki so zajete v predlogu.