Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Šinko z dvostranskimi srečanji začela aktivnosti ob jubilejnem 60. kmetijsko-živilskem sejmu AGRA

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je začela z aktivnostmi pred otvoritvijo kmetijsko živilskega sejma AGRA. Danes je opravila več dvostranskih srečanj, med drugim z ministrom za kmetijstvo Severne Makedonije, z delegacijo Črne gore in ministrom za kmetijstvo Kosova. Zvečer se je ministrica srečala tudi z delegacijo Japonske, ki je letos dežela partnerica na sejmu AGRA.
Ministrica in minister Severne Makedonije se rokujeta.

Ministrica Irena Šinko se rokuje z ministrom za kmetijstvo Severne Makedonije Ljupčem Nikolovskim. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Današnja srečanja je ministrica Irena Šinko začela z dvostranskim srečanjem s  kmetijskim ministrom Severne Makedonije Ljupčem Nikolovskim. Poudarila dobro sodelovanje med državama na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrano, pri tem pa sta podprla namere za nadaljnjo krepitev. Ministrica je pozdravila začetek pristopnih pogajanj s Evropsko unijo, pri tem pa je v okviru pristopnih pogajanj na področju kmetijske politike pripravljena pomagati, med drugim na področju svetovanja in izobraževanja makedonske administracije na področju kmetijske politike in razvoja podeželja ter prehrane.

Sledilo je srečanje z delegacijo Črne gore. V pogovoru so med drugim izpostavili dobro sodelovanje na področju čebelarstva in pobude za svetovni dan čebel. Ministrica je spomnila, da bo tudi letos razpisana mednarodna nagrada Zlata čebela, na katero se lahko prijavijo tudi njihovi čebelarji in strokovne institucije. Pogovor je tekel tudi o gozdarstvu ter možnostih sodelovanja na tem področju.

Današnja dvostranska srečanja je zaključila s pogovorom s kosovskim ministrom za kmetijstvo Fatonom Pecijem. Ministra sta izpostavila možnost sodelovanja na področju trajnostnega upravljanja z gozdovi, kmetijske mehanizacije, semenarstva ter ostalih področjih kmetijstva. Kosovo tudi sodeluje v delovni skupini za gozd z Zahodnega Balkana. Srečanje delovne skupine, bo potekalo tudi v nedeljo na kmetijsko-živilskem sejmu AGRA. Ministrica je dodala, da je Slovenija odprta tudi za sodelovanje na področju čebelarstva preko slovenske čebelarske akademije.