Skoči do osrednje vsebine

Odprte so nominacije za Evropske nagrade za izumitelje

Vse do 3. oktobra 2022 lahko predlagate nominirance za Evropske nagrade za izumitelje. Izbirni postopek izvajajo strokovnjaki Evropskega patentnega urada in neodvisna mednarodna žirija, ki ocenjuje inovacije ne le glede na njihovo tehnološko izvirnost, temveč tudi glede na njihov gospodarski in družbeni vpliv.

Evropska nagrada za izumitelje se vsako leto podeljuje v petih kategorijah:

  • Industrija: za izumitelje izjemnih in tržno uspešnih tehnologij, ki so jih patentirala velika evropska podjetja z več kot 250 zaposlenimi in letnim prometom nad 50 milijonov evrov.
  • Raziskave: za izumitelje, ki delajo na univerzah ali v raziskovalnih ustanovah. Izumi, predstavljeni v tej kategoriji, so pogosto vodili do pomembnega tehnološkega napredka in povečali ugled izumiteljeve ustanove.
  • Države, ki niso članice Evropske patentne organizacije: za izumitelje iz držav zunaj 38 držav članic, ne glede na velikost ali promet podjetja, ki uporablja njihov patentirani izum. Izum ali z njim povezani izdelki morajo biti na voljo in imeti znaten tržni uspeh v Evropi.
  • Mala in srednja podjetja (MSP): za izumitelje v malih in srednje velikih podjetjih z manj kot 250 zaposlenimi in manj kot 50 milijonov evrov letnega prometa. Izum mora biti komercialno uspešen in je MSP pomagal razširiti poslovanje.
  • Življenjski dosežek: nagrada za dolgoročni prispevek posameznega evropskega izumitelja, ki je s svojo predanostjo in neutrudnimi prizadevanji ter s patentiranimi prelomnimi izumi pomembno vplival na svoje področje tehnologije in družbo na splošno.

 Nominacije za Evropsko nagrado za izumitelje za leto 2022 je treba Evropskemu patentnemu uradu poslati do 3. oktobra 2022.

Na spletni strani Evropskega patentnega urada si lahko ogledate podrobnejše informacije o načinu prijave za Evropske nagrade za izumitelje (v angleščini).