Skoči do osrednje vsebine

Agencija Evropske Unije za kibernetsko varnost (ENISA) najavlja nov projekt

Agencija Evropske Unije za kibernetsko varnost (angleško European Union agency for cybersecurity - ENISA) je najavila začetek novega projekta v pomoč državam članicam na področju kibernetske varnosti.

ENISA bo namenila dodatna sredstva za izvedbo pilotnega projekta katerega namen je hitro pomagati državam članicam na področju dviga nivoja kibernetske varnosti. Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost bo pri izvajanju razpisanih storitev v vlogi vmesnega člena med uporabnikom storitev ter ENISO.

Ključno je, da bo vse storitve nudila in celoten postopek vodila ENISA. Storitve so lahko na področju povečanja pripravljenosti in krepitve odpornosti ali na področju upravljanja z incidenti. Potencialni upravičenci teh storitev bodo izvajalci bistvenih storitev in organi države uprave, določeni po Zakonu o informacijski varnosti. Predviden začetek projekta in črpanja sredstev je januar 2023. Ob prejemu več informacij, bomo projekt dodatno predstavili.

Na tej točki pa Agencija Evropske Unije za kibernetsko varnost zbira interes ponudnikov za izvajanje storitev (spletna stran v angleškem jeziku), katerih sama ne bo mogla izvesti ali zaradi geografske razpršitve ali morebitnih lokalnih posebnosti in zahtev. V roku nekaj dni bo objavljen tudi razpis ENISE za ponudnike storitev.