Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Darij Krajčič ponovno na ogledu del na kraških požariščih

Državni sekretar dr. Darij Krajčič se je sestal s predstavniki Zavoda za gozdove (ZGS) in predstavniki družbe Slovenski državni gozdovi (SiDG). Pogovor je tekel o napredku pri delu, ki je bilo na požarišču narejeno od obiska pred devetimi dnevi in preverjanju dogovorjenega. Ogledali so si tudi potek del na požariščih.

Predstavniki ministrstva in deležnikov sedijo za mizo in se pogovarjajo.

Sestanek z deležniki. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Državnemu sekretarju dr. Dariju Krajčiču so predstavniki Zavoda za gozdove in družbe Slovenski državni gozdovi na sestanku predstavili potek del. Družba SiDG je do sedaj iz pogorišča odpeljala približno 2000 kubikov lesa, svoje gozdove čistijo tudi zasebni lastniki. SiDG je preko javnih razpisov pridobil tudi zunanja izvajalca del. Tako bo lahko les iz presek odstranjena do roka, ki ga je določila civilna zaščita (20. 8. 2022). Državnemu sekretarju so predstavili tudi načine prodaje odvoženega lesa. Ob tem je dr. Darij Krajčič poudaril, da je potrebno biti v celotnem procesu sanacije pozoren na nezaželene pojave: »Potrebno je biti pozoren, da se ne pojavijo tako imenovani »vojni dobičkarji«. Ob tem bi rad poudaril, da sem zadovoljen z delom, ki je bilo do sedaj narejeno.«

Predstavniki Zavoda za gozdove so poudarili, da so pridobil večino ortofoto posnetkov požarišča, ki so dobra osnova za oceno škode požara. Kar iz posnetkov ne bo dovolj razvidno, bodo preverili na terenu. Po zadnjih podatkih je požar zajel približno 3600 hektarjev površin, od tega 2800 hektarjev gozdov. Škodo. Ocena naj bi bila zaključena do konca meseca. Zavod za gozdove je odgovoren tudi za pripravo sanacijskega načrta. Dobiva tudi številne pobude različnih organizacij in posameznikov, ki jih bo po strokovni presoji vključil v načrt. Ta naj bi bil pripravljen do konca septembra. Ko bo le ta pripravljen, ga bodo predstavili širši javnosti.

V nadaljevanju si je državni sekretar dr. Darij Krajčič skupaj s predstavniki Zavoda za gozdove in družbe Slovenski državni gozdovi ogledal tudi potek del na teren. Vsem vpletenim se je tudi zahvalil za dosedanje opravljeno delo in prizadevnost.