Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan mladih 2022: medgeneracijska solidarnost kot enakopravna obravnava vseh generacij

Tema letošnjega mednarodnega dneva mladih je medgeneracijska solidarnost, s katero želijo pobudniki Združeni narodi poudariti, da mora svet izkoristiti polni potencial vseh generacij ter da je medgeneracijska solidarnost ključna za trajnostni razvoj.

Tudi v Sloveniji na tem področju ne zaostajamo, saj  obstajajo številni primeri dobrih praks, pri katerih se povezuje mlade in starejše generacije preko najrazličnejših projektov, od digitalnega izobraževanja pa vse do preživljanja prostega časa in pomoči najstarejšim preko prostovoljnih akcij.

Na Uradu za mladino smo po izjemno uspešnem predsedovanju Slovenije Evropski uniji na področju mladine, ki je izpostavljalo vprašanje državljanskih prostorov za mlade, tako fizičnih kot virtualnih, s svojimi prizadevanji pomembno prispevali tudi k odločitvi Evropske komisije za letošnje evropsko leto mladih. V okviru tega smo že izpeljali izjemen dogodek Zvok mladosti v Križankah, za jeseni pa načrtujemo objavo novega portala mlad.si in izid zbornika o prostorih za mlade v Sloveniji.

Okrepitev pozitivne percepcije in priložnosti za mlade, s posebnim fokusom na digitalnem in zelenem prehodu, podpora mladim preko mladinskega dela, še posebej mladim z manj priložnostmi, podpora in promocija različnih priložnosti za mlade, ki podpirajo njihov osebni, socialni, ekonomski ali profesionalni razvoj na vseh nivojih, od evropskega do lokalnega ter sodelovanje mladih pri ključnih vsebinskih prioritetah, ki jih opredeljuje tudi Evropska strategija za mlade 2019-2027 so letos prioritete v izvajanju.

Javni poziv za sofinanciranje programov mladinskega dela v letih 2022 in 2023 izstopa po občutnem povišanju skupnih sredstev sofinanciranja. Skupaj 112 organizacijam smo podelili 3.793.000,00 evrov, kar predstavlja 32% povečanje v primerjavi z leti 2020 in 2021. Z namenom dviga kakovosti mladinskega dela so bila vpeljana tudi nekatera nova merila, povezana z izobraževanjem in supervizijo mladinskih delavcev.

Za namene implementacije Bonskega procesa v Sloveniji je bila v začetku leta ustanovljena državna strokovna delovna skupina za dvig kakovosti in prepoznavnosti mladinskega dela. Skupina je pripravila in uskladila osnutek Strateškega načrta Evropske agende za mladinsko delo v Sloveniji za obdobje 2022-2027/32 s poudarkom na razvoju kakovosti v mladinskem delu in prepoznavanju in priznavanju mladinskega dela. Osnutek je bil poslan v javno razpravo vsem organizacijam mladinskega sektorja, ki so izrazile interes za sodelovanje. Končna verzija načrta je predvidena še v letošnjem letu.

Mladi prinašajo za družbeni razvoj pomembno sporočilo, da lahko s svojim optimizmom in pogumom rešijo številne težave. Zato mora biti njihova soudeležba stvar samoumevnosti. V zvezi s tem velja izpostaviti, da je letošnje leto za mlade še posebej pomembno tudi zaradi novega Nacionalnega programa za mladino, ki se pripravlja v sodelovanju z organizacijami v mladinskem sektorju kot to določa 16. člen Zakona o javnem interesu v mladinskem sektorju. Predlog programa se bo osredotočil na reševanje ključnih težav mladih, to so predvsem prekarnost, stanovanjska problematika ter duševno zdravje mladih.  Na tej podlagi bo omogočeno tudi načrtovanje ukrepov vseh pristojnih za izvajanje mladinskih politik. V okviru evropskega leta mladih in priprav na novo Resolucijo o nacionalnem programu za mladino pa poteka v Sloveniji dvanajst regijskih posvetovanj z mladimi, zbranih je že več kot 200 predlogov mladih, kaj naj se uvrsti v »njihov« program.

»Ob letošnjem prazniku mladih zato ponovno izražamo podporo mladim v njihovih prizadevanjih za vzpostavitev boljšega delovanja družbe ter ustvarjamo prostor za participacijo mladih pri soustvarjanju evropskih in lokalnih politik, s tem pa tudi njihova prizadevanja za medgeneracijsko solidarnost. V Sloveniji ob podpori Urada za mladino skoraj sto tisoč mladih opravlja številna družbeno koristna dela, zato je prav, da dosežejo tudi večje udejstvovanje v procesih odločanja. Prav sestava Državnega zbora v tem mandatu v smislu mladih odločevalcev daje upanje za večjo participacijo mladih. Več mladih, več optimizma in več drznosti,« je ob mednarodnem dnevu mladih povedala direktorica Urada RS za mladino mag. Dolores Kores.