Skoči do osrednje vsebine

Krepimo gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Turčijo

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je 9. in 10. avgusta 2022 skupaj s Predsednikom Republike Slovenije in predstavniki slovenskega gospodarstva na obisku v Turčiji. Namen ministrovega obiska je krepitev gospodarskega sodelovanja med državama, ki je lani obsegala 1,14 milijarde evrov. Predsednika republike in ministra Hana spremlja gospodarska delegacija, sestavljena iz predstavnikov slovenskih podjetij, ki med drugim prihajajo s področij gradbeništva, turizma, tekstila, logistike, medicine in kemične industrije.

Minister Han je v nagovoru udeležencev poslovne okrogle mize, ki jo je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije v sodelovanju s Turško zunanje trgovinsko zbornico DEIK (angleško: Foreign Economic Relations Board of Turkey), izpostavil dobre gospodarske odnose med Slovenijo in Turčijo ter možnosti, da svoje sodelovaje še izboljšamo: ''Številna podjetja na novo oblikujejo svoje dobavne verige. V tem vidim priložnosti za krepitev sodelovanja med slovenskimi in turškimi podjetji. Sam si prizadevam za to, da izkoristimo priložnosti, ki jih ponuja internacionalizacija: da podpremo slovenska in turška podjetja k še boljšemu medsebojnemu sodelovanju. Slovensko gospodarstvo je zelo inovativno, visokotehnološko in nišno. Zato zagotovo ne bo težko najti projektov, ki so v skupnem interesu slovenskih in turških podjetij.« Ob tem je izpostavil tudi področja možne krepitve gospodarskega sodelovanja: »Priložnosti v povečanju gospodarskega sodelovanja vidimo predvsem v investicijah, turizmu, prometu, kmetijstvu, gozdarstvu in prehrani, znanosti in tehnologiji, športu ter informacijskih tehnologijah.«

Minister se je v nagovoru dotaknil tudi aktualnih tematik: »Celotno naše gospodarstvo stremi k temu, da postaja vedno bolj zeleno, ustvarjalno, pametno in trajnostno. Zaradi podnebnih sprememb in tudi aktualnih razmer se moramo nasloniti na obnovljive vire, da ohranimo planet za prihodnje generacije. Čas, v katerem živimo, je poln izzivov, ki nam narekujejo, da se več pogovarjamo in krepimo medsebojno sodelovanje.«

V sklopu poslovne konference se je minister seznanil z že obstoječimi oblikami sodelovanja ter projekti med turškimi in slovenskimi podjetji ter izzivi, s katerimi se srečujejo. Ob tem je minister Han turška podjetja povabil k investicijam v Sloveniji.

Danes popoldan se bo minister Han srečal še s turškim ministrom za industrijo in tehnologijo Mustafo Varankom. Tema pogovora z ministrom bodo krepitev gospodarskega sodelovanja na področju blagovne menjave, investicij in turizma. Pomembna točka bilateralnih pogovorov je tudi krepitev letalskih povezav Turkish Airlines na letališču Brnik, delovanje mešane slovensko-turške gospodarske komisije, izzivi povezani z logistiko in članstvo Turčije v Globalnem partnerstvu za umetno inteligenco GPAI (angleško: Global Partnership on Artificial Intelligence). Minister pa se bo skupaj s predsednikom države Borutom Pahorjem popoldne v predsedniški palači na plenarnih pogovorih srečal s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdođanom.

Minister Han bo ob robu uradnega obiska v imenu slovenske vlade s turškim ministrom za industrijo in tehnologijo podpisal Protokol med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Turčije o spremembi Sporazuma o sodelovanju v znanosti in tehnologiji med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Turčije. S sporazumom bosta državi poenostavili administrativne postopke pri izvajanju skupnih razpisov za znanstveno sodelovanje med raziskovalnimi institucijami.

V prvih štirih mesecih leta 2022 je bila vrednost blagovne menjave glede na isto obdobje lani višja za 10 %. Lani je bila blagovna menjava med državama v vrednosti 1,14 milijarde evrov, v predkoronskem letu 2019 pa je bila Turčija z blagovno menjavo v vrednosti 1,2 milijarde evrov na 15. mestu med najpomembnejšimi gospodarskimi partnericami Slovenije.

Po podatkih Banke Slovenije je bila konec leta 2020 kumulativna vrednost turških investicij v Sloveniji 19,8 milijona evrov (leta 2019 6,3 milijona evrov). Lastniški kapital je znašal 9 milijonov evrov. Kumulativna vrednost neposrednih naložb slovenskih podjetij v Turčiji je konec leta 2020 znašala 14,2 milijona evrov, kar je skoraj podvojitev vrednosti iz leta 2017.

Audio-video gradivo za novinarje

  • AVDIO posnetek slavnostnega nagovora predsednika Pahorja z imenom "2022-08-10_PRS_poslovna_okrogla_miza.mp3" in ministra Hana z imenom "2022-08-10_Han_poslovna_okrogla_miza.mp3" je na voljo na spletnem mestu
  • VIDEO posnetek polaganja venca z imenom "2022-08-10_PRS_venec.mp4" in posnetek slavnostnega nagovora predsednika Pahorja na poslovni okrogli mizi Gospodarske zbornice Slovenije in DEIK Turčija in utrinkov z dogodka z imenom "2022-08-10_PRS_poslovna_okrogla_miza.mp4" in ministra Hana z imenom "2022-08-10_Han_poslovna_okrogla_miza.mp4" so na voljo na spletnem mestu