Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Darij Krajčič na obisku pri ribiški družini Ljubno ob Savinji

Zaradi rekordno nizkih vodostajev, ki so posledica suše in visokih temperatur, so nekateri vodni ekostistemi v Sloveniji že ogroženi. Državni sekretar dr. Darij Krajčič je obiskal ribiško družino Ljubno ob Savinji, kjer se je seznanil z razmerami na terenu.

Državni sekretar se je srečal s predsednikom Ribiške družine Ljubno ob Savinji Gregorjem  Križnikom, ki je predstavil stanje vodotokov na območju ribiške družine Ljubno ob Savinji in ukrepe, ki so jih sprejeli zaradi njihovega nizkega vodostaja. »V poletnem času se vedno pojavi obdobje nizkega vodostaja, razmere so ponavadi na meji sprejemljivega za življenje rib. Že leta v takih razmerah omejujemo ribolov na jutranje in pozne popoldanske ure. Letošnje poletje so razmere zaradi odsotnosti padavin in vročine res izredne, zato smo že 19. julija samoiniciativno popolnoma prepovedali ribolov ter ustavili prodajo ribolovnih dovolilnic.« Presenetil jih je pozitiven odziv tako gostov kot tudi članov ribiške družine, saj nihče ni zahteval vračila denarja za neizkoriščene dovolilnice. Poudaril je, da se precej gostov k njim vrača že vrsto let in cenijo njihovo skrb za okolje.

Državni sekretar dr. Darij Krajčič je pohvalil proaktivno delovanje ribiške družine in njeno vlogo pri ozaveščanju ribičev, turistov in okoliških prebivalcev. »Na ministrstvu te ukrepe ocenjujemo zelo pozitivno, saj jih je ribiška družina sprejela pravočasno, hkrati pa ima zelo pomembno vlogo pri ozaveščanju ribičev, gostov in lokalnih prebivalcev. Ključno pa je, da so se ukrepi sprejeli na lokalni ravni.«

Predsednik ribiške družine je ob obisku predstavil tudi sodelovanje z lokalnimi skupnostmi na tem območju, saj so jim občine prisluhnile in nemudoma izvedle vse ukrepe, ki so v njihovi pristojnosti, kot denimo prepoved plovbe, poziv občanom k smotrni rabi vodi in podobno.