Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zdravje obiskal veleposlanik Češke republike v Republiki Sloveniji

Državna sekretarka Breda Božnik je danes sprejela veleposlanika Češke republike Juraja Chmiela.

Državna sekretarka Breda Božnik je češkemu veleposlaniku Juraju Chmielu uvodoma izrazila podporo češkemu predsedovanju Svetu EU, v drugi polovici leta 2022. Vsa prioritetna področja češkega predsedovanja Svetu EU na področju zdravja, ki jih je veleposlanik v pogovoru predstavil državni sekretarki, so pomembna za Slovenijo, pri čemer je državna sekretarka poudarila, da še posebej podpiramo prizadevanja na področju boja proti raku, cepljenja, pripravljenosti in odzivanja na zdravstvene krize in globalnega zdravja, prav tako pa tudi glede solidarnosti in podpore ukrajinskim prebivalcem na področju zdravja.

Na področju cepljenja je za obe državi kot tudi za ostale države članice izredno pomembno zagotavljanje ustrezne razpoložljivosti cepiv, povečevanje zaupanja v cepljenje in boj proti dezinformacijam.  

V okviru zakonodajnih dejavnosti pa je državna sekretarka izpostavila, da podpira intenzivno obravnavno Predloga Uredbe EU s področja evropskega zdravstvenega podatkovnega prostora, ki predstavlja enega od stebrov EU zdravstvene unije, prav tako pa obravnavo novega zakonodajnega akta glede tkiv, krvi in celic, ki ga je Komisija pravkar objavila.

Ob koncu pogovora sta se sogovornika dotaknila tudi preteklega bilateralnega sodelovanja med državama in ga označila kot zelo uspešnega, pri čemer pa sta pozdravila možnosti prihodnjega sodelovanja.