Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na obisku v Kijevu o nadaljnji podpori in pomoči Ukrajini

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je mudila na delovnem obisku v Ukrajini, kjer se je srečala z gostiteljem, ministrom za zunanje zadeve Dmitrom Kulebo, predsednikom vlade Denisom Šmihalom, županom mesta Kijev Vitalijem Kličkom in direktorjem ukrajinske agencije za investicije Sergiyem Tsivkachem. Ministrica Fajon je v pogovorih s sogovorniki zagotovila nadaljnjo slovensko podporo in pomoč Ukrajini, tako pri soočanju s katastrofalnimi posledicami ruske agresije kot tudi pri premagovanju ovir na poti EU integracij.

"Slovenija ostaja prijateljica in podpornica Ukrajine in njenih prebivalcev, ki so pokazali veliko poguma in zavidanja vredno držo. Sogovornike sem obvestila o humanitarni pomoči, ki jo je Slovenija od začetka vojne namenila Ukrajini. Skupaj s prispevkom slovenskih nevladnih organizacij gre za nezanemarljiv znesek - 8,8 milijonov evrov. Pogovarjali smo se o konkretnih projektih humanitarne pomoči, kot sta razminiranje in rehabilitacija ranjencev, kjer želimo pomagati s slovensko ekspertizo," je ob robu obiska povedala ministrica Fajon.

Od začetka vojne je Vlada Republike Slovenije v obliki uradne humanitarne pomoči Ukrajini zagotovila 3,2 milijona evrov. Slovenija nudi zatočišče ukrajinskim beguncem, sprejela pa je tudi 20 sirot iz Luganske sirotišnice. Prav tako so slovenske nevladne organizacije za potrebe Ukrajine in ukrajinske begunce, ki se nahajajo v Sloveniji, namenile pomoč v okvirni vrednosti 5,5 milijona evrov.

Ministrica je izrazila solidarnost z ukrajinskim ljudstvom, ki se že mesece odločno upira ruski agresiji. Ponovno je poudarila, da Slovenija najostreje obsoja nedopustno rusko vojaško agresijo, katere posledice se občuti po vsem svetu. "Želja vseh nas je, da se vojna, ki povzroča trpljenje ukrajinskemu narodu, čim prej konča," je še povedala ministrica. O tem se ne moremo pogovarjati brez Ukrajine, ki bo povedala, kdaj bodo vzpostavljeni pogoji, da bo lahko orožje zamenjala diplomacija.

Ministrica Fajon si je v okviru obiska v Kijevu ogledala tudi kijevsko predmestje Irpin, prizorišče pobojev nedolžnih ukrajinskih civilistov. Najostreje je obsodila tovrstna dejanja, ki predstavljajo hudo kršitev mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic, in poudarila, da storilci ne smejo ostati nekaznovani.

Ob robu obiska je bil podpisan memorandum o soglasju na področju kibernetske varnosti, ki je v luči aktualnih razmer še toliko bolj pomembno.

Ministrica je v okviru obiska predstavila tudi interes slovenskih gospodarstvenikov, da sodelujejo pri povojni obnovi Ukrajine. Ukrajinska stran pa je izrazila željo, da bi pri ob obnovi sodelovale tudi slovenske občine.